Carl Clauberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carl Clauberg
Rođenje (1898-09-28) 28. septembar 1898.
Wupperhof, Njemačka
Smrt19. august 1957(1957-08-19) (58 godina)
Kiel, Njemačka

Carl Clauberg bio je njemački liječnik i ginekolog i pripadnik nacionalsocijalističke organizacije SS, koji je za vrijeme postojanje koncentracionog logora Auschwitz vršio prisilne sterilizacije žena u logoru. Rođen je u selu Wupperhof, kao sin zanatlije. Nakon prvog svjetskog rata u kojem učestvuje u pješadijskim jedinicama njemačke vojske, upisuje medicinu i promovira doktorat 1925. godine na univerzitetu u Kielu sa temom Uzroci smrti kod zračne embolije . Od 1925. do 1933. godine radi kao asistent na univerzitetskoj ginekološkoj klinici u Kielu. 1933. godine postaje privatni docent. 1937. postaje vandredni profesor na Albertini, univerziteta u Königsbergu. Objavio je više knjiga iz oblasti ginekologije.

1933. godine učlanjuje se u NSDAP, a kasnije postaje član SS-a

Na zahtjev Heinrich Himmler 1942. godine Clauberg ispituje mogućnosti masovne sterlizacije na logorašicama. U decembru 1942. godine dolazi u Auschwitz, te u Bloku 10 u dvijema salama na prvom spratu, vrši pokuse na nekoliko stotina Židovki. Metodom razvijenom od dr. Clauberga bi se, specijalno za ovu svrhu razvijene hemijske supstance, ubrizgavale ženama što bi dovodilo do jakih upala. Nakon nekoliko sedmica bi jajnici srasli i postali začepljeni. Dio žena je umro od posljedica pokusa, a ostale su ubijene, secirane i rezultati analizirani obdukcijom. Od 1943-1945. godine boravi u Auschwitz I, kasnije u logoru Ravensbrück, odakle bježi pred dolaskom sovjetske Crvene armije. Ukupno je obavio oko 700 prisilnih sterilizacija žena

U junu 1943. godine piše Clauberg izvještaj Himmleru:

...Metoda, koju sam osmislio, provesti sterilzaciju na ženskom organizmu bez operativnog zahvata je već razrađena...Pitanje koje mi postavljate Vi, kao SS vođa, u kojem vremenu se može ovom metodom sterilizirati 1.000 žena, mogu Vam slijedeće odgovoriti: Ako se pregledi i rezultati pregleda nastave u ovom ritmu, kao dosada, za što nevidim razlog protiv, onda je mogućnost da svaki uvježbani liječnik uz pomoć oko deset saradnika na jednom dovoljno opremljenom mjestu, može nekoliko stotina, ako ne i hiljadu žena sterilizirati dnevno... [1]

Hapšenje i smrt[uredi | uredi izvor]

Clauberg je 1948. godine osuđen u Sovjetskom Savezu na 25 godina zatvora. U oktobru 1955. godine izlazi na slobodu i zapošljava se na Univerzitetskoj klinici u Kielu kao ginekolog. Već 22. novembra 1955. Centralni savjet Židova Njemačke optužuje ga za nanošenje teških tjelesnih povreda i na osnovu optužnice uhapšen je 22. novembra i pritvoren zbog istrage i ispitivanja na psihijatrijskoj klinici Neustadt in Holstein. Početkom februara 1955. godine sudski vještak nalazi da je Clauberg neuračunljiv i nesposoban da prati suđenje. 1957. godine početkom februara, Clauberg umire pod nerazjašnjenim okolnostima, a obdukcijom je ustanovljena dijagnoza Enzephalomalazie.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Experimente: Prof. Dr.Carl Clauberg Arhivirano 11. 1. 2008. na Wayback Machine, Državni muzej Auschwitz-Birkenau (pl) (en) (de)