Kalinjingrad

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Kalinjingrad
Old cathedral of Kaliningrad in Russia.jpg
Pogled na staru katedralu u Kalinjingradu
Grb Položaj
Grb općine Kalinjingrad Položaj naselja Kalinjingrad
Osnovne informacije
Država: Rusija Rusija
Federalna oblast: Kalinjingradska
Stanovništvo: 430.003
Površina: 215,7 km2
Gustoća: 1.994 stanovnika na km2
Pozivni broj: +7 4012
Poštanski broj: 236010
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Alexandr Yaroshuk
Web stranica:

Kaliningrad (ruski:Калининград, njemački: Königsberg, poljski: Królewiec, a od 14. - 16. vijeka: Królówgród, zatim litvanski: Karaliaučius , latinski: Regiomontium), lučki grad i glavni grad Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave između Poljske i Litve, s pristupom Baltičkom moru.

Pod njemačkim imenom, bio je glavni grad njemačke pokrajine Istočne Pruske, bivšeg poljskog posjeda Pruske kneževine i prije toga, Države Teutonskog viteškog reda.

Historija[uredi | uredi izvor]

Država viteškog reda[uredi | uredi izvor]

Königsberg ("Kraljeva gora" na njemačkom) su osnovali 1255. Teutonski vitezi za vrijeme njihova osvajanja Pruske. Imenovana je u čast češkog kralja Otokara II, koji je došao pomoći Redu u njegovu osvajanju, skrivenog iza pokrštavateljskih misija zvanih Sjeverni križarski ratovi.

Tokom idućih decenija, Teutonski Red, uz pomoć raznih viteza iz Zapadne Evrope, pokorio je domaće Baltičke Pruse, čime je započelo istrebljenje lokalnih baltičkih Prusa i njemačko naseljavanje u tom području. Preostali baltički Prusi su ponijemčeni. Unatoč svemu tome, baltički pruski jezik nije izumro sve do 18. vijeka.

Königsberg je bio glavni grad Sambije, koja je bila jedna od četiri dioceze na koje je Pruska bila podijeljena 1243. godine od strane papina legata Vilima Modenskog. Sveti Adalbert Praški je postavljen glavnim svetcem zaštitnikom "Königsberger Doma" (tamošnje katedrale). Königsberg je postao članom Hanzeatske lige i važna luka za Prusku i Litvu.

Kao rezultat Trinaestogodišnjeg rata (znanog još i kao "Rata gradova"), rata između Reda i Poljske, Država Teutonskog viteškog reda se smanjila nakon Toruńskog mira 1466. godine na područje kasnije Kneževine Pruske, pod poljskom krunom.

Brandenburg-Pruska i Njemačko Carstvo[uredi | uredi izvor]

Weimarska Republika[uredi | uredi izvor]

Treći Reich[uredi | uredi izvor]

SSSR[uredi | uredi izvor]

Ruska federacija[uredi | uredi izvor]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kalinjingrad je smješten na ušću rijeke Pregel, koja se ondje ulijeva u Vislansku lagunu. Geografski položaj Kalinjingrada je 54°43′N 20°31′E. Morska plovila mogu doći do Gdanjskog zaljeva i Baltičkog mora kroz Vislansku lagunu i Baltijski moreuz.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Poznati stanovnici Kalinjingrada/Königsberga/Królewieca/Karaliaučiusa[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkove[uredi | uredi izvor]