Caterpie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Caterpie
Opći podaci
Japansko imeキャタピー Kyatapī
Redni broj10
GeneracijaPrva generacija
VrstaBuba
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uMetapoda
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,3 m
Težina2,9 kg
SposobnostOdbrambena prašina (Shield Dust)

Ime Caterpie dolazi od engleske riječi caterpillar, što znači gusjenica. U beta verzijama Red/Blue igara, imao je ime Butterpie

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Caterpie je relativno slab Pokémon, međutim, kao i prave gusjenice, ima veliku moć prilagođavanje kako bi preživio. Malo tijelo mu omogućava da se popne na bilo koje mjesto, bez obzira na veličinu uspona. Kada dobije dovoljno energije za rast, pokrije se sa svilenkastom materijom, i postaje Pokémon čahura, Metapod. Caterpie je glavni plijen za Pidgeyja, Pidgeottoa, Spearowa i Taillowa.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Caterpie se pojavljuje u serijama Pokémon video igara. Prvobitno samo na japanskom, ali kasnije prevedene i na ostale jezike, igre su se prodale u više od 143 miliona copija širom svijeta.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U animiranoj seriji, Caterpie je bio prvi Pokémon kojeg je Ash Ketchum uhvatio. Ubrzo ga je Ash upotrijebio da uhvati Pidgeottoa, ali je bio poražen zbog prednosti Pidgeottoa. Kasnije, uprkos tome što je bio oslabljen, pomogao je Ashu da porazi Tim Raketu koristeći Napad paučinom, te je evoluirao u Metapoda.