Charles Babbage

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charles Babbage
Rođenje (1791-12-26) 26. decembar 1791.
Smrt18. oktobar 1871(1871-10-18) (79 godina)
On the economy of machinery and manufactures, 1835

Charles Babbage (Čarls Babidž) u Londonu) bio je engleski matematičar, izumitelj i ekonom.

Njegov najvažniji rad je konstrukcija mehaničkih računarskih strojeva. Prva mašina je napravljena 1822. diferencijalna mašina i mogla je samo sabirati koristeći dekadni brojni sistem. Bilo je moguće i oduzimati, množiti ili dijeliti ali samo ukoliko je računicu bilo moguće svesti na sabiranje. Model napravljen 1832. je bila prva mašina sa kojom su se mogle rješavati kvadratne funkcije.

Nakon toga Babbage nastavlja rad ali ovaj put želi konstruisati jednu univerzalnu mašinu za opće potrebe koja se ne ograničava samo na prosto računanje. 1837 Babbage je opisao rad jedne takve mašine i nazvao je analitička mašina. Sa njom je ušao u historiju kao pionir moderne informatike, jer je u konceptu ta mašina već imala osobine modernih računarskih sistema.[1]

Iako bi mašina radila još uvijek sa dekadnim sistemom, što je atipično za računarske sisteme, bilo bi moguće i sljedeće:

  • kontrola mašine kroz razrađen program koji bi se mogao mijenjati (programiranje)
  • funkcija pamćenja potrebnih vrijednosti (radna memorija)
  • rezultati jedne računice bi se mogli koristiti za slijedeću računicu
  • rezultati računice bi bili izbačeni na eksterni aparat (npr. štampač).

Na konceptu programiranja jedne takve mašine radila je zajedno s njim i Ada King Lovelace koja je time ušla u historiju kao prva programerka.

Pored toga Babbage je radio i na ekonomskim istraživanjima. Poznato je npr. njegovo djelo Economy of machinery and manufactures (1832),[2] koje je utjecalo i na Marxovu ekonomsku analizu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Charles Babbage Arhivirano 19. 3. 2005. na Wayback Machinelehrer.uni-karlsruhe.de;pristupljeno: 18. 10. 2014 (de)
  2. ^ Reflections on the Decline of Science in England, and on Some of Its Causes, gutenberg.org,pristupljeno: 18. 10. 2014 (en)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]