Chris Penn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Christopher Ryan Penn
Chris Penn kao Nice Guy Eddie u filmu Reservoir Dogs
Rođenje (1965-10-10) 10. oktobar 1965.
Los Angeles, SAD
Smrt24. januar 2006(2006-01-24) (40 godina)
Santa Monica, SAD

Christopher Ryan Penn (Kristofer Rajan Pen; 10. oktobar 1965 – 24. januar 2006) bio je američki filmski glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Christopher Ryan Penn je bio sin poznatog režisera Lea Penna i glumice Eileen Ryan, kao i brat glumca Sean Penna i muzičara Michael Penna. Živio je sa Steffianiom De La Cruz od 1993. do 1999. Za razliku od svog daleko poznatijeg brata Seana, Chris Penn nikada nije postao velika zvijezda, ali se, zahvaljujući svom dječačkom licu, s vremenom nametnuo kao jedan od najupečatljivijih karakternih glumaca u današnjem Hollywoodu.

Glumu je počeo studirati u dobi od 12 godina. Svoj debi imao je početkom 1980-ih u seriji filmova, od kojih je najpoznatiji mjuzikl "Footloose". Jedna od njegovih nezaboravnih uloga zasigurno je uloga gangstera Nice Guy Eddieja u "Psima iz rezervoara" (Reservoir Dogs), kultnom filmu Quentina Tarantina iz 1992. godine. Četiri godine kasnije, Penn je na Venecijanskom festivalu dobio Zlatnog lava za najbolju sporednu ulogu u filmu "Pogreb" Abela Ferrare.

Uz davanje glasa policajcu Eddieju Pulaskiju u video-igri "Grand Theft Auto: San Andreas", jedan od posljednjih projekata Chrisa Penna bio je "Juarez: Stages of Fear", film koji se bavi serijom od nekoliko stotina neriješenih ubistava žena na američko-meksičkoj granici. U tom filmu je Penn napravio svoj producentski debi.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Penn je pronađen mrtav 24. januara 2006. u svom stanu blizu plaže u Santa Monici. Policija je izvijestila kako uzrok smrti nije poznat, ali da na tijelu zasad nisu pronađeni tragovi nasilja.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]