Civilna avijacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Civilna avijacija je jedna od dvije glavne kategorije avijacije, koje predstavlja komercijalnu i civilnu avijaciju. Najveći broj zemalja svijeta članice su Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO) i zajedno rade na uspostavljanjju standarda i propisa u civilnoj avijaciji kroz tu agenciju - izuzetak su Sjedinjene Američke Države, koje ne pripadaju ICAO, ali su pristale da uklope svoje propise i procedure sa ostatkom svijeta i tako spreče konfuziju i probleme za pilote koji lete iz ili u druge zemlje.

Civilna avijacija uključuje dvije glavne kategorije:

  • Redovni avio prijevoz, uključujući sve putničke i kargo letove koji se obavljaju po redu letenja i
  • Privatnu avijaciju, uključujući sve ostale letove, privatne ili komercijalne

Iako javnost civilno zrakoplovstvo najčešće identificira sa redovnim avio-prevozom, najveći broj letova u svijetu ustvari čini privatna avijacija.