Cree

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Cree su domorodački narod Sjeverne Amerike čija se domovina prostire od Stjenovitih planina do Atlantskog okeana u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Tri njihove glavne grane su: Swampy Cree ili Maskegon, Wood Cree ili Sakawithiniwuk i Plains Cree ili Paskwawininiwuk.

Danas predstavljaju najveću grupu Prvih naroda u Kanadi, dok se u SAD tretiraju kao Domorodački Amerikanci. Cree jezik je algonkvinski jezik koji je jednom bio najrasprostranjeniji jezik Sjeverne Amerike. Danas, pak, svi Cree ne mogu s njim govoriti, odnosno više se koriste s engleskim i francuskim.

Kao vješti lovci na bufale i konjanici, Cree su bili u savezništvu s klanom Assiniboine naroda Sioux prije nego što su sreli engleske i francuske doseljenike u 16. vijeku.

Trenutno Cree u SAD žive u rezervatu Rocky Boy, kojeg dijele s narodom Chippewa.

U Kanadi ih ima 200.000. Tradicionalno su živjeli u miru s bijelcima, s obzirom da im je zemlja relativno slabo naseljena i nezanimljiva evropskim doseljenicima. No, to se promijenilo 1970-ih kada je kvebečka vlada pokrenula ambiciozni hidroenergetski James Bay projekt. Pleme Cree je, uz pomoć grupa za zaštitu okoline, vodila spor s vladom koje je sporazumo riješen tek nedavno.

Logor Creea (slika iz 1871. godine)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]