Crkva svetog Save u Parizu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Crkva Svetog Save u Parizu)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crkva Svetog Save u Parizu
Na ulazu u crkvu

Crkva Svetog Save je srpska pravoslavna crkva koja se nalazi u osamnaestom pariskom arondismanu, u ulici Simplon 23. U crkvi je smještena eparhija Srpske pravoslavne crkve za Francusku i zapadnu Evropu (koja obuhvata zemlje Beneluksa, Portugal i Španiju).

Parohija je osnovana 1947. godine. Jedno vrijeme sjedište eparhije se nalazilo u iznajmljenoj rumunskoj pravoslavnoj crkvi. Kako je ta crkva bila mala, bilo je potrebe za izgradnjom veće. Crkva je podignuta za potrebe velikog broj radnika koji su iz srpskih krajeva dolazili u Pariz i Francusku. Godine 1984. sagrađena je na mjestu bivše neo-romanske protestantske crkve. Na ulazu se nalazi lik Svetog Save.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]