Crnoglava grmuša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Crnoglava grmuša
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Odrasli mužjak
Odrasli mužjak
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Aves
Red Passeriformes
Porodica Sylviidae
Rod Sylvia
Vrsta S. atricapilla
Dvojno ime
Sylvia atricapilla
(Linnaeus, 1758, Švedska)
Sylvia atricapilla

Crnoglava grmuša ili Crnokapa grmuša (lat. Sylvia atricapilla, eng. Blackcap, njem. Mönchsgrasmücke, it. Capinera) je vrsta ptica.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Gnijezdi se često u šumama s bogatim nižim rastinjem te u parkovima i vrtovima. Srednje velika siva grmuša. Crna kapa odlikuje mužjaka, a crvenkasto-smeđa ženku. Juv. sliči ženki. Lakše se uočava od grmuše smokvarice, ali se ne drži ništa manje zaklonjeno. Otporna, u stanju je izdržati vrlo oštru hladnoću. Često jede bobice. Pjeva s dobro skrivenog mjesta. Pjesma slična onoj grmuše smokvarice, ali su stihovi kraći, a žuboreće brbljanje pri kraju prelazi u nekoliko karakterističnih, jasnih i snažnih flautastih tonova sa sjetnom zvonjavom. Znak za opasnost je niz tvrdih, glasnih, užurbanih coktaja jezikom, "tett-ett-ett-ett-..".