Idi na sadržaj

Crvuljak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Appendix vermiformis je ovdje vidljiv kao bjelkasta "crvičasta" struktura ispred uzlaznog debelog crijeva (colon ascendens). Dolje desno se vidi slijepo crijevo, iz kojega polazi crvuljak.

Crvuljak (latinski: Appendix vermiformis[1] od latinskog appendix ‚privjesak’[2]) označava jedan u pravilu do 10 cm dugi privjesak slijepog crijeva (latinski: cecum), koji u pojedinačnim slučajevima može biti i dosta duži. Crvuljak posjeduje, kao i ostali segmenti probavnog trakta, lumen i tipičnu građu crijevnog zida, u kojem se dodatno mogu nači i brojni limfni folikuli. To je indikacija imunološke funkcije crvuljka (odakle mu i dolazi naziv "crijevni krajnik). 

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Položaj crvuljka (oznaka) u crijevnom traktu.

Crvuljak se obično nalazi u desnom donjem kvadrantu abdomena, smješten je intraperitonealno i posjeduje vlastiti mezenterij, koji se naziva mesoappendix (ranije poznat pod nazivom mesenterioulum). Njegov položaj poprilično varira. U oko 65% ljudi on uzlazi po zadnjoj strani coecuma (retrocekalna pozicija); u oko 31% slučajeva on se spušta nadole[3]. Ostale vrste crvuljka mogu se naći u gornjem abdomenu u slučaju visoke pozicije coecuma ili su prisutni na lijevoj strani u slučaju obrnutog položaja unutrašnjih organa (Situs visceri inversus). S obzirom da je položaj ušča crvuljka u slijepom crijevu relativno stalan, on se može odrediti uz pomoć McBurneyeve ili Lanzove tačke. Crvuljak dobija krvnu opskrbu preko appendicularis arterije, grane ileocolic arterije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998).
  2. ^  Renate Wahrig-Burfeind (Hrsg.
  3. ^ Petra Köpf-Maier: Wolf Heidegger's Atlas of Human Anatomy. 6.