Dan svetog Patrika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Proslava Svetog Patrika u Čikagu, povodom koje je obojana rijeka u zeleno
Dan svetog Patrika, Buenos Aires (Argentina)

Dan Svetog Patrika (St. Patrick's Day) označava dan njegove smrti u 5. vijeku i slavi se 17. marta. Irci slave ovaj dan kao religijsku svetkovinu već više od hiljadu godina.

Na dan Svetog Patrika, koji je u toku kršćanske sezone posta, Irske familije tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave izapodne. Post se prekida na dan, i ljudi bi plesali, pili i jeli tradicionalno Irsko jelo pravljeno od slanine i kupusa. Tradicionalno, list djeteline i zelena boja se karakterističo nosi za ovaj dan.

U modernoj Irskoj, Dan Svetog Patrika se tradicionalno smatrao religioznom svetkovinom. Sve do 1970., Irski zakoni su zabranjivali pubovima (vrsta kafane) da rade na taj dan.

Početkom 1995, Irska vlada započinje kampanju da se Dan Svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Ovih dana, festival za Dan Svetog Patrika u Dablin-u posjeti preko milion ljudi.