David Copperfield

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

David Seth Kotkin (rođen 16. septembra 1956.), profesionalno poznat kao David Copperfield, američki je madžioničar kojeg je časopis Forbes opisao kao komercijalno najuspješnijeg madžioničara u historiji.

Copperfieldovi televizijski specijali nominirani su za 38 nagrada Emmy, osvojivši 21. Najpoznatiji po svojoj kombinaciji pripovijedanja i iluzije, njegova karijera duga preko 40 godina donijela mu je 11 Guinnessovih svjetskih rekorda,zvijezdu na Hollywood Walk of Fame, i vitešku titulu od strane francuske vlade. Američka Kongresna knjižnica proglasila ga je živom legendom. Njegove su iluzije uključivale nestanak Learjeta (1981.), nestajanje i ponovno pojavljivanje Kipa slobode (1983.), levitiranje iznad Velikog kanjona (1984.), hodanje kroz Kineski zid (1986.), bijeg iz zatvora Alcatraz (1987.), nestanak vagona-restorana Orient Expressa (1991.) i nekoliko minuta letenja na pozornici (1992.).

Od 2006. prodao je 33 miliona ulaznica i zaradio više od 4 milijarde američkih dolara, više od bilo kojeg drugog solo zabavljača u historiji. Godine 2015. Forbes je naveo njegovu zaradu od 63 miliona dolara za prethodnih 12 mjeseci i svrstao ga na 20. mjesto slavnih osoba s najvećom zaradom na svijetu.

Kad ne nastupa, upravlja svojim lancem od 11 odmarališnih otoka na Bahamima, koje naziva Musha Cay i Otoci Copperfield Baya.[1]

Copperfield je rođen kao David Seth Kotkin u Metuchenu, New Jersey, sin Rebecce Kotkin (rođene Gispan; 1924. – 2008.) i Hymana Kotkina (1922. – 2006.), koji je posjedovao i upravljao Korby'som, muškom galanterijom u Warrenu, New Jersey. Majka mu je rođena u Jeruzalemu, dok su baka i djed po ocu bili židovski emigranti iz Ukrajinske SSR (današnje Ukrajine).Godine 1974. završio je srednju školu Metuchen. Copperfield je započeo svoju karijeru kao ventrilokvist u dobi od 8 godina s vlastitom lutkom 'Jerry Mahoney'.Kad je imao 10 godina, počeo se baviti magijom kao "Mađioničar Davino" u svom susjedstvu, a sa 12 godina postao je najmlađa osoba primljena u Društvo američkih mađioničara. Čudno je da na Copperfielda nisu utjecali mađioničari nego holivudski glumci poput Genea Kellyja, Freda Astairea i Charlieja Chaplina.Stidljiv i usamljenik, mladi Copperfield vidio je magiju kao način da se uklopi i, kasnije, upozna žene.Kao dijete, pohađao je Camp Harmony, dnevni kamp u obližnjem Warrenu, New Jersey, gdje je počeo prakticirati magiju i trbuhozborstvo, iskustvo kojem pripisuje zasluge svom kreativnom stilu. Rekao je: "U kampu Harmony proveli smo dvije sedmice tražeći vodiča kojeg su oteli Indijanci. Bila je to samo igra, ali ja sam je živio. Cijeli moj život seže na ono iskustvo kampa kada sam imao tri ili tri godine. Četiri".

Kao tinejdžer, postao je fasciniran Broadwayem i često se ušuljao na predstave, posebno u mjuzikle koji su prikazivali djela Stephena Sondheima ili Boba Fossea. Sa 16 godina predavao je magiju na Sveučilištu New York.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Magic of David Copperfield (October 27, 1978) (with special guests Orson Welles, Carl Ballantine, Valerie Bertinelli, Sherman Hemsley, Bernadette Peters and Cindy Williams)
  2. ^ The Magic of David Copperfield IV: The Vanishing Airplane (October 26, 1981) (with special guest Jason Robards, Susan Anton, Audrey Landers, Catherine Bach, David Mendenhall, Barnard Hughes, Clark Brandon and Elaine Joyce) The last illusion, Lear Jet Vanish, was filmed in long take at the Van Nuys Airport in Los Angeles, California.