Idi na sadržaj

Davis Cup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Davis Cup
Trenutna sezona ili takmičenje:
Davis Cup 2023.
SportTenis
Broj ekipa155 (2023)
DržavaČlanice ITF-a
Trenutni šampion(i) Italija (2. titula)
Najviše titula SAD (32 titule)
OsnivačDwight F. Davis
Službeni veb-sajtdaviscup.com
Finale 2018. između Hrvatske i Francuske

Davis Cup je najprestižnije takmičenje u muškom tenisu. U njemu se umjesto pojedinačnih igrača takmiče nacionalni timovi.

Pregled

[uredi | uredi izvor]

Takmičenje je dobilo ime po Dwightu F. Davisu, studentu s Harvarda, koji je 1899. organizirao međunarodni susret između harvardskih i britanskih igrača. To je poslužilo kao model za prvi susret između SAD-a i Velike Britanije 1900.[1] Kasnije su u takmičenje ušle i druge zemlje. Danas u Davis Cupu učestvuje 155 nacionalnih timova (zaključno s 2023). Takmičenje organizira i nadzire ITF. Ženski ekvivalent Davis Cupa jest Billie Jean King Cup.

Format

[uredi | uredi izvor]

Do 2019. nacionalni timovi nastojali su ući u elitnu Svjetsku grupu sa 16 država čiji su se predstavnici takmičili u kup-sistemu igrajući tokom četiri vikenda svake godine. Takmičenje između timova sastojalo se od tri do pet mečeva, s tim da su prvog dana (petak) igrana dva pojedinačna, a drugog dana meč parova, dok su trećeg dana na rasporedu ponovo bila dva pojedinačna meča, s tim da su oni mogli biti i otkazani ako je jedna ekipa već nakon susreta parova došla do nedostižnih 3–0. Ipak, to se rijetko događalo, a selektori su (u tom slučaju) obično davali priliku mlađim ili slabijim teniserima kako bi stekli malo iskustva. Mečevi su se igrali na tri dobijena seta, osim u slučaju kad je pobjednik već bio poznat; tada su se preostali mečevi igrali na dva dobijena seta.

Od 2019. Svjetska grupa Davis Cupa igra se u novom formatu, kao jednosedmični turnir na kraju teniske sezone, s reprezentacijama podijeljenim po grupama, a mečevi se igraju na dva dobijena seta.

Osvajači

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Napomene

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Izdanje za 2020. prvobitno je bilo na rasporedu od 23. do 29. novembra. Međutim, 26. juna ITF je objavio da će završni turnir biti održan od 22. do 28. novembra 2021. zbog pandemije COVID-a 19, i to pod imenom Završni turnir Davis Cupa 2021.
  2. ^ Ruskoj ekipi 2021. nije bilo dozvoljeno da koristi ime države, zastavu ni himnu; nastupila je kao ekipa Ruskog teniskog saveza koristeći zastavu tog tijela.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ John Grasso (septembar 2011). "Davis Cup". Historical Dictionary of Tennis. Scarecrow Press. str. 79. Pristupljeno 8. 12. 2011.
  2. ^ Indijci su odbili otputovati u JAR u znak protesta zbog politike aparthejda u toj državi.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]