Davis Cup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Davis Cup
Trenutna sezona ili takmičenje:
Davis Cup 2019.
SportTenis
Broj ekipa18 (Svjetska grupa)
130 (ukupno)
DržavaČlanice ITF-a
Trenutni šampion(i) Španija (6. titula)
Najviše titula SAD (32 titule)
OsnivačDwight F. Davis
Službeni veb-sajtdaviscup.com
Finale 2018. između Hrvatske i Francuske

Davis Cup je najprestižnije takmičenje u muškom tenisu. U njemu se umjesto pojedinačnih igrača takmiče nacionalni timovi.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Takmičenje je dobilo ime po Dwightu F. Davisu, studentu s Harvarda, koji je 1899. organizirao međunarodni susret između harvardskih i britanskih igrača. To je poslužilo kao model za prvi susret između SAD-a i Velike Britanije 1900.[1] Kasnije su u takmičenje ušle i druge zemlje. Danas u Davis Cupu učestvuje 135 nacionalnih timova (zaključno s 2016). Takmičenje organizira i nadzire ITF. Ženski ekvivalent Davis Cupa jest Fed Cup.

Format[uredi | uredi izvor]

Do 2019. nacionalni timovi nastojali su ući u elitnu Svjetsku grupu sa 16 država čiji su se predstavnici takmičili u kup-sistemu igrajući tokom četiri vikenda svake godine. Takmičenje između timova sastojalo se od tri do pet mečeva, s tim da su prvog dana (petak) igrana dva pojedinačna, a drugog dana meč parova, dok su trećeg dana na rasporedu ponovo bila dva pojedinačna meča, s tim da su oni mogli biti i otkazani ako je jedna ekipa već nakon susreta parova došla do nedostižnih 3–0. Ipak, to se rijetko događalo, a selektori su (u tom slučaju) obično davali priliku mlađim ili slabijim teniserima kako bi stekli malo iskustva. Mečevi su se igrali na tri dobijena seta, osim u slučaju kad je pobjednik već bio poznat; tada su se preostali mečevi igrali na dva dobijena seta.

Od 2019. Svjetska grupa Davis Cupa igra se u novom formatu, kao jednosedmični turnir na kraju teniske sezone, s reprezentacijama podijeljenim po grupama, a mečevi se igraju na dva dobijena seta.

Osvajači[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ John Grasso (septembar 2011). "Davis Cup". Historical Dictionary of Tennis. Scarecrow Press. str. 79. Pristupljeno 8. 12. 2011.
  2. ^ Indijci su odbili otputovati u JAR u znak protesta zbog politike aparthejda u toj državi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]