Davis Cup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Davis Cup
Trenutna sezona ili takmičenje:
Davis Cup 2017.
Davis Cup.jpg
Sport Tenis
Broj ekipa 16 (Svjetska skupina)
130 (ukupno)
Država Članice ITF-a
Najskoriji šampion(i)  Francuska (10. titula)
Najviše titula  SAD (32. titule)
Osnivač Dwight F. Davis
Službena web stranica daviscup.com

Davis Cup je najprestižnije takmičenje u muškom tenisu. U njemu se umjesto pojedinačnih igrača takmiče nacionalni timovi.

Nacionalni timovi nastoje ući u elitnu Svjetsku grupu od 16 država čiji se predstavnici takmiče u kup-sistemu igrajući tokom četiri vikenda svake godine. Takmičenje između timova sastoji se od tri do pet mečeva, s tim da se prvog dana (petak) igraju dva pojedinačna, a drugog dana meč parova, dok su trećeg dana na programu ponovo dva pojedinačna meča, s tim da se oni mogu i otkazati ako jedna ekipa već nakon susreta parova dođe do nedostižnih 3–0. Ipak, to se rijetko dešava, a selektori (u ovom slučaju) obično daju priliku mlađim ili slabijim teniserima kako bi stekli malo iskustva.

Mečevi se igraju na tri dobijena seta, osim u slučaju kad je pobjednik već poznat. Tada se preostali meč(evi) igraju na 2 dobijena seta.

Takmičenje je dobilo ime po Dwightu F. Davisu, studentu s Harvarda, koji je 1899. organizirao međunarodni susret između harvardskih i britanskih igrača. To je poslužilo kao model za prvi susret između SAD-a i Velike Britanije 1900. godine.[1] Kasnije su u takmičenje ušle i druge zemlje.

Danas u Davis Cupu učestvuju 133 nacionalna tima. Takmičenje organizira i nadzire ITF.

Ženski ekvivalent Davis Cupa jest Fed Cup.

Pobjednici (finala)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ John Grasso (septembar 2011). "Davis Cup". Historical Dictionary of Tennis. Scarecrow Press. str. 79. Pristupljeno 8. 12. 2011. 
  2. ^ Indijci su odbili otputovati u JAR u znak protesta zbog politike aparthejda u toj državi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]