Idi na sadržaj

Deklaracija o pravu (1689)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Deklaracija o pravu (engl. Bill of rights) je Deklaracija o pravu koju je potpisao Vilijam Oranski prilikom stupanja na prijestolje 13. februara 1689. godine. Bill of Rights propisuje da kralj nije ovlašten da bez saglasnosti parlamenta obustavi važnost zakona, niti da bilo koga oslobodi od zakonskih posljedica, niti da odobri bilo kakve izuzetke od zakona. Nije bilo moguće osnivati posebne sudove u vezi sa crkvenim ili drugim pravima.

Kralj nije bio ovlašten da uvodi nove poreze i dadžbine bez saglasnosti parlamenta. Podanici se imaju pravo obraćati kralju s raznim molbama i niko se ne smije zbog toga goniti. Kralj ne može skupljati ni držati stajaću vojsku bez saglasnosti parlamenta. Protestantska religija i njeni sljedbenici imaju slobodnu u svakom pogledu. Izbori za parlament moraju biti slobodni, a sam problem se mora sastajati često. U paralamentu je obezbijeđena sloboda govora.

On izdaje sve akte za koje nađe da su potrebni i oslobođen je kontrole sa bilo koje strane. Zabranjuje se pribjegavanju kaznama koje nisu predviđene u zakonu.