DivX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Logo DivX-a

DivX je tip AVI codeca (koder/dekoder) zasnovan na MPEG-4 standardu kompresovanja video zapisa. DivX je nastao 1999. i koristi ga preko 200 miliona ljudi. DivX je komercijalni codec kojeg je razvila kompanija DivXNetworks te postoji u dvije verzije: obična i Pro. Obična je besplatna i ne nudi naprednije opcije kodiranja, dok se Pro verzija plaća, ali daje bolju kvalitetu. Najvažnija DivX-ova karakteristika je visok stepen kompresovanja uz relativno nizak gubitak kvalitete slike. Na tržištu je moguće nabaviti DVD uređaje koji mogu prikazivati video kodiran DivX-om, tako da nije potrebno imati računar da bi se mogao gledati film u DivX formatu.