Idi na sadržaj

Divljač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fazan, tipičan primjer pernate divljači

Divljač predstavlja populaciju životinja koja živi slobodno u prirodi, i na površinama namjenjenim za njihovo uzgajanje, a lovi se radi hrane ili sporta.

Sa lovačkog stanovišta divljač je podjeljena na divljač visokog i niskog lova. Divljač visokog lova je uglavnom krupna dlakava i pernata divljač. Sva ostala manja divljač kod kojih nije lako moguće utvrditi kvalitet, pol i druge karakteristike spada u divljač niskog lova.[1]

Vrste koje spadaju u divljač koja se lovi za hranu su različite u raznim dijelovima svijeta. Na to utiče klima, raznolikost životinja, kao i lokalni ukus i lokalna svijest koje životinje treba loviti.

Meso[uredi | uredi izvor]

Meso divljači vrlo je karakterističnog oštrog okusa. Zbog toga što je divljač u stalnom kretanju i potrazi za hranom meso je žilavije i posjeduje vrlo nizak udio masnoće i kalorija.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 16. 10. 2010. Pristupljeno 9. 3. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 27. 3. 2010. Pristupljeno 9. 3. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]