Doba jedrenjaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedrenjak iz 18. vijeka

Doba jedrenjaka je period od 16. do 19. vijeka kada su jedrenjaci dominirali u trgovini i ratovima na morima. Udarnu pomorsku silu predstavljali su veliki jedrenjaci visokih bokova s tri reda topovskih vrata od kojih su najpoznatiji "Sovereign of the seas" i "Prince royal". Najpoznatiji tip jedrenjaka u 16. vijeku bila je dvojarbolna nava sa križnim i latinskim jedrima. Tokom 17. i 18. vijeka razvili su se veliki trgovački jedrenjaci deplasmana do 1500 tona za prekookeansku plovidbu od kojih su najpoznatiji istočnoindijci. Krajem 18. vijeka počeli su se graditi golete, škune i brikovi, da bi početkom 19. vijeka jedrenjaci dosegli svoj vrhunac. Sredinom 19. vijeka razvio se najveći jedrenjak takozvani kliper deplasmana 1000-2000 tona za prijevoz putnika i robe. Tokom toga razdoblja počeli su se graditi željezni brodovi da bi na kraju skroz istisnuli drvene jedrenjake.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Doba jedrenjaka koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.