Dragonball

Stranica je zaštićena. Mogu je mijenjati i premještati samo automatski potvrđeni korisnici.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dragonball (jap. ドラゴンボール, doragonbōru, još i Dragon Ball) je manga serija japanskog crtača Akira Toriyama, koji se prvobitno pojavio u im Manga-Magazin Weekly Shonen Jump i obuhvata preko 8.000 stranica. A uslijedila Anime TV serija. Radi velikog uspjeha franšiza obuhvata četiri nastavka, 17 tv filmova, dva kino filma i OVA, kao i brojne videoigre. Početkom 2009 slavljena je premijera Realfilma Dragon Ball Evolution.

Manga pripada Shōnen žarnu i još i danas utiče na poznate crteče kao što su Eiichiro Oda, Masashi i Seishi Kishimoto. Dragon ball je jedna od najuspiješnijih stripova – serija na svijetu.

Radnja

Prvih 16 časopisa govori Son-gokuovom djetinstvo od 12 godine do tinejdžerskog doba a časobisi 17 do 42 govore o njegovom životu kao odrasli. Različiti dijelovi radnje su podijeljeni u Sage koje odvijanjem radnje postaju kompleksnije.

Manga Dragon Ball opisuje avantore Protagoniste Son-Gokua i njegovih prijatelja, koji stalno odlaze u potragu za dragonballs (bos. Zmajeve kugle). Nakon što saberu sve kugle pojavljuje se sveti zmaj Shenlong, koji ispunjava svaku želju.

Još jedan veliki motiv serije je borba dobrog protiv zla. Da bi osigurali mir i spasili Zemlju, son-goku i njegovi prijatelji se suprostavljaju Demonima, opasnim borcima, jakim vanzemaljcima pa i protivnicima i prijateljima iz budućnosti, koji utječu na radnju u sadašnjosti. Čvrsti sastojak radnje je su i turniri u borilačkim vještinama tvz. Tenkaichi Budokai. Son-goku i njegovi prijatelji učestvuju na 21., 22., 23. i nakraju 25.

Mjesto radnje nije samo Zemlja nego na kratko i druge planete pa čak i svijet umrlih. Kasnije se saznaje da su Zemaljski bog pa i Piccolo sa planete Namek i da je Son-goku Saiyajin (bos. Sajonac) sa planete Vegeta.

Priča je podijeljena u slijedeće dijelove:

Prve avanture

Mali dječak Son-goku je već jači nego obični ljudi i ima rep kao u majmuna. Nakon smrti njegov djeda staratelja živi sam u divljini i nije još nikad vidio drugog čovjeka. Jednog dana sreće gradsku curu Bulmu, koja je odkrila tajnu Zmajevih kugli i traži ih pomoču radara.

Son-goku neželi da joj da svoju kuglu koju je naslijedio od djeda pa i on odlazi sa njom u potragu. Obadvoje konkurišu sa pustinjskim lopovom Yamchuom, njegovim pratiocem mačkom Pool, i zlim Princom Pilaw. Svi žele da se njihova želja ispuni: Pilaw želi da vlada svjetom, Bulma želji momka, dok Yamchu želi da izgubi strah od žena.

Na daljem putu Son-goku i Bulma sreću „Gospodara kornjača“, koji je pod svojim imenom Muten-Roshi poznat kao veliki majstor borilačkih vještina, kao i svinju Oolong, Ox-Kinga (bos. Kralja goveda) i njegovu kčerku Chichi, kojoj Son-goku obećava da je oženiti.

Kad su sve zmajeve kugle bile sabrane Princ Pilaw je pozvao svetog zmaja Shenlonga. Ali je Oolong uspio da reknesvuju želju prije nejga i tako spriječi da Princ Pilaw zavlada svijetom. Zbog toga on zarobljava Bulmu, Son-gukua, Yamchua, Poola i Oolonga da bi ih kasnije ubio. Son-goku se sjeća kako je njegov djeda ubilo čudovište u noći punog mjeseca. On pogleda u mjesen i pretvori se u majmuna koji umištava sve u svojoj okolini. Tako omogućava svojim novim prijateljima da se oslobode, ali oni sad imaju problem sa Son-gokuon koji se pretvorio u čudovište. Nakraju se Pool prevori u velike makaze i osijeca mu rep tako da se on ponovo pretvara u dječaka.

Nakon toga se prijatelji rastaju i Son-Goku odlazi Muten-Roshiu sa bi počeo sa svojim treningom u borilačkim vještinama. Ubrzo nakon njega dolazi i Kuririn ( u Anime serije Krillin) na otoku kornjača da trenira kod Gospodara kornjača. Nakon bitke o tome ko će postati jedini učenik bivaju obadvojca podučavani. Cilj njihovog treninga je utjecanje na velikom turniru borilačkih vještina.

I gospodar kornjača učestvuje na turniru pod imenom „Jackie Chun“. On i njegovi učenici dominiraju turnirom i nakraju se Son-goku suprostavlja svom majstoru. Muten-Roshi uspijeva da pobijedi i za vrijeme bitke uništi mjesec.

Borba protiv Red Ribbon-vojske

Nakon turnira Son-goku ponovo ide u potragu za Zmajevim kuglama i kuglom sa 4 zvijezde koja je pripadala njegovom djedu. U potrazi susreće se sa Red Ribbon vojskon koja je kao i on u potrazi za zmajevim kuglama. Dio po dio Son-Goku uništava armiju i oslubađa narode koji zu bili zarobljeni.

Da bi svog konkurenta uništio Komadant šalje profesionalnog ubicu Toa Bai Baia, koji treba da donese ostale zmajeve kugle. Ubica nailazi kod Quitten tornja na malog indjanca Upu i njegovog oca, Bora. Bora zahtijeva da Tao Bai Bai otiđe ali ga on ubija. U nastojećuj norbi Tao Bai Bai pobijeđuje Son-Gokua ali o npreživljava i popne se na vrh Quitten tornja da bi tu dobio čarobnu vodu. Ali prvo mora uhvatiti majstora Quittena što Son-Goku uspijeva za samo tri dana. On silazi sa tornja i ponovo se bori protiv Tao Bai Bai-a i pobijeđuje. Nakon toga Son-Goku odlazi u centralu Red Ribbon armije i u potpunosti je uništava.

Sedma zmajeva kugla se unatoč radara nije mogla naći pa Muten-Roshi Son-Gokua šalje kod svoje sestre Uranai-Baba-e. Ona će reći informaciju samo ako Son-Goku i njegovi prijatelji u nalom takmičenju pobijede 5 njenih boraca. Son-Gokuov 5. protivnik je maskiran i ispostavlja se da to njegov umrli djed koje se vratio za jedan dan iz svijete umrlih. Pomoću Uranai-Babine informacije pronalazi i sedmu kuglo i Son-Goku poziva Shenlonga, da bi Upinog ova oživio. Nakon toga se prijatelji rastaju i svaki se priprema za turnir. Kod 22. turnira se svi ponovo sastaju i prvi put se sureću sa gospodarom Svraka i njegovim učenicima Tenshinhan i Chao-Zuon, koji želeosvetiti brato svog majstora Tao Bao Bai a. Kao najbolji učenici svojih škola Son-Goku i Tenshinhan bore se u finalo koje Tenshinhan uspijeva osvojiti. Zbog događaja za vrijeme turnira Tenshinhan i Chao-Zuon mijenjaju svoje mišljenje o Školi gospodara kornjača izvinjavaju se za svoje ponašanje i ostavljaju svog majstora.

Borba protiv Vrhovnog đavola Piccoloa i njegovog sina

Borba protiv Sajonaca

Namekijanske Zmajeve kugle

Androidi i Cell

Boo

Kraj

Figure i ostali važni elementi

Događaji i mjesta

Borilačke tehnike i sposobnosti

Manga

Pozadina

Osnove i nastajanje

Stil crtanja i nastajanje figura

Objavljivanje

Serija i filmovi

Amine

Real filmovi

Uspjeh