Drevni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uzdignuti Drevni

Drevni su izmišljena vrsta iz naučno fantastične američke televizijske serije Stargate SG-1. Prikazani su kao rasa izuzetno naprednih humanoida.

Tehnologije[uredi | uredi izvor]

Oni su tvorci sistema Zvjezdanih vrata i mnogih drugih tehnologija. Osmislili su tehnologiju pomoću koje su mogli zaustaviti vrijeme ili ga čak vratiti nekoliko sati unatrag. Imali su vrlo razvijenu medicinu. Stvorili su uređaje koji su im omogućavali da poboljšaju karakteristike humanoidne DNK, ožive mrtve organizme i sl.

Uzdizanje[uredi | uredi izvor]

Prema predanju Asgarda jedna su od četiri rase koje su činile veliki savez. Odavno su napustili naš dio svemira. Jedan dio Drevnih naučio je kako se uzdići na viši nivo postojanja nakon što je galaksiju poharala velika kuga. Iako je najveći dio civilzacije umro nekolicina se spasila preselivši se u novo stanište, u udaljenu galaksiju Pegaz izvan uticaja sila koje djeluju u našoj razini svemira. U galaksiji Pegaz bili su suočeni sa nepobjedivim neprijateljem Wraith.

Prešavši na viši nivo postojanja Drevni su uspostavili poseban kodeks ponašanja prema bićima na nižem, tjelesnom nivou. Odlučili su ukinuti svoje kontakte sa bićima na nižoj razini postojanja, komunikacija s njima je strogo zabranjena, miješanje u sudbine civilizacija i pomoć istima također. Ukoliko neko od Drevnih prekrši zakon, ostali su u stanju uništiti čitave civilizacje, ostavivši pritom na odgovornima za navedene pogreške da se nose sa grižnjom savijesti ili ih vraćajući na nižu razinu postojanja.

U stanju su se pojaviti u ljudskom obliku ili ga preuzeti zastalno, a da bi se ponovno vratili u bestjelesni oblik neophodna im je pomoć drugih Uzdignutih.

Dio Ancienta želio je da im se druga bića pokoravaju i služe im kao bogovima. To su Oriji. Oni koji ih ne prihvaćaju za bogove suočeni su sa istrebljenjem. Neki zemljani u sebi imaju gen Drevnih. Jedan od njih je Jack O'Neill.