Drupal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Drupal je besplatan sistem za upravljanje sadržajem (CMS), otvorenog koda (open-source), pisan u PHP jeziku. Drupal ima široku primjenu - od malih, ličnih prezentacija, blogova, pa do robusnih poslovnih veb sajtova za e-trgovinu. Postoji podrška i za MySQL i za PostgreSQL.

Historija[uredi | uredi izvor]

Autor Drupala je Dries Buytaert, a 2001. godine postaje projekt otvorenog koda. Nominalno - Drupal je engleska varijanta holandske riječi "druppel", što u prijevodu znači kap. Interesantna priča je vezana za naziv ovog sistema. Naime, Dris Bajtert je imao ideju da sistem nazove "dorp", što na holandskom znači selo, kao simbol zajednice i međusobne podrške. Međutim, tokom provjere domena, dogodila se greška u kucanju, pa je na taj način, sasvim slučajno, od "sela" (dorp) nastala "kap" (drupal).

Zajednica[uredi | uredi izvor]

Drupal posjeduje veliku zajednicu korisnika i programera. Na matičnom sajtu Drupala je registrovano preko 650.000 korisničkih i 2000 programerskih naloga. Konferencije, na kojima se bilježi svake godine sve veću posjećenost, dešavaju se dva puta godišnje - u Sjevernoj Americi i Evropi, naizmjenično.