Drvene crkve u Slovačkoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Drvene crkve u Slovačkoj
Svjetska baština
Artikularna evanđelistička crkva u Hronseku Crkva Visoka 8m,ima oblik krsta sa krakovima 23 i 18m.
Zvanični nazivDrvene crkve u slovačkom dijelu karpatatskog planinskog područja
LokacijaKarpati, Slovačka
Sadrži8 crkvi
Kriterijiii, iv
Referenca1273
Uvrštenje2008. (32. sjednica)
Površina2,56 ha
Tampon-zona90,41
KoordinateN49 20 10 E19 33 30

Slovačke drvene crkve na slovačkom dijelu karpatskog planinskog područja, ilustruju koegzistenciju različitih vjera na maloj teritoriji srednje Evrope.

Predstavljaju dobre primjere bogate lokalne tradicije vjerske arhitekture, obilježene susretom latinske i bizantijske kulture. Međusobno se donekle razlikuju u tipovima tlocrta, po rasporedu u unutrašnjem prostoru i detaljima u vanjskom izgledu zbog svojih vjerskih običaja.[1]

Crkva svetog. Franje Asiškog u Hervatovu

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Osam crkvi je 2008. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine[2]

Rimokatoličke crkve[uredi | uredi izvor]

  • Crkva svetog Franje Asiškog u Hervatovu, 15. stoljeće, po čemu je jedna od najstarijih drvenih crkvi. Ima gotički karakter, sa visokom i uskom konstrukcijom, što je neuobičajena za drvenu crkvu. Pod je od kamena, za razliku od većine drvenih crkava gdje je obično od drveta. Rijetke zidne slike dodane su 1665. godine, u periodu reformacije.
  • Crkva svih Svetih, Tvrdošin, 15-17. stoljeće

Evangelističke crkve[uredi | uredi izvor]

Oštra ograničenja sadržana u odlukama na Šopronskom kongres 1681 donijela su ograničenja u pogledu izgradnje protestantskih, tzv. artikularnih crkava. Posljedica je bila izgradnja objekata prijatnog izgleda. Crkve su se morale izgraditi u toku jedne godine, bez ikakvih metalnih dijelova kao što su ekseri, i bez ikakvog tornja.

  • Artikularna evangelistička crkva, Hrontek, 1725-26. god. Crkva je visoka 8m. i ima oblik krsta sa krakovima dužine 23 i 18m. Kako ima mnogo neobičnih motiva iz skandinavske arhitekture, pretpostavlja se da su na gradilištu učestvovali majstori iz Norveške i/ili Švedske.
  • Artikularna evangelistička crkva, Lještina, 1688. god
  • Artikularna evangelistička crkva, Kežmarok, 1717. god. Dimenzije su: dužina 34,68 m, širina od 30,31 m, i visina 20,60 m, i zajedno sa 6 dodataka može opsluživati više od 1500 vjernika, što je veliki broj za drvena crkva. Poznata je po izuzetnim zidnim slikama, kao i rezbarijama u drvetu. Kako bi se prikupio novac za izgradnju crkve, u mnogim dijelovima Evrope vođene su akcije prikupljanja sredstava, npr. u Švedskoj i Danskoj.
Crkva svetog Nikole, Bodružal

Grkokatoličke crkve[uredi | uredi izvor]

  • Crkva svetog Nikole, Bodružal, 1658. god. Sastoji iz tri četvrtasta dijela spojena po osi istok-zapad, s tri tornja (od kojih najveći ima zvona) nadsvođena lukovastim kupolama i željeznim krstovima na vrhu.
  • Crkva svetog Nikole, Ruska Bistra, 18. stoljeće. Ima dva tornja, veliki zapadni iznad ulaza i mali istočni iznad oltara. Njen gotovo savršeni geometrijski krov izgleda poput tradicionalnih krovova seoskih kuća. Iznutra je bogato ukrašena slikama iz 18. stoljeća.
  • Crkva svetog Arhanđela Mihovila, Ladomirova, 1742. god. Identičnog dizajna i okoliša kao i ona u Bodružalu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Drvene crkve - Muzej Slovačke - 13.3.2022
  2. ^ "Slovačke drvene crkve - 1273". UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2016.engleski: '