EMI

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
EMI
Vrsta Privatna kompanija
Industrija Muzička
Osnovano 1931.
Osnivač(i) Werner von Siemens
Sjedište Ujedinjeno Kraljevstvo London, UK
Ključne osobe Roger Faxon, izvršni direktor
Shane Naughton, CFO
Elio Leoni-Sceti
Proizvodi Diskografska izdanja
Prihod £1.072 milijarde (2009.)
Vlasnik Terra Firma Capital Partners (august 2007 - februar 2011)
Citigroup
(februar 2011 - septembar 2012)
Universal Music Group (2011–)
Sony/ATV Music Publishing (2011–)
Zaposleni 5.500 (januar 2008. godina)
Veb-sajt http://www.emimusic.com/

EMI Group Limited (još poznata pod imenima EMI Music ili skraćeno EMI) je bivša britanska diskografska kuća sa sjedištem u Londonu. Bila je jedna od najvećih poslovnih grupacija i diskografskih kuća. Dio je "velike četvorke" u muzičkoj industriji. EMI Group je imala mnogo podružnica, od kojih je najpoznatija EMI Music Publishing sa sjedištem u New Yorku. Kompanija je jedno vrijeme bila u vlasništvu FTSE 100 Indexa, ali kasnije ih je preuzela kompanija Terra Firma Capital Partners. EMI je bila članica RIAA & IFPI.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zgrada EMI-a u London

EMI (Electric and Musical Industries) Ltd je osnovana marta 1931. godine, spajanjem Columbia Graphophone Company i Gramophone Company, sa His Master's Voice. Novo osnovana kompanija se kasnije specijalizirala u području muzičke industrije, tačnije u diskografiji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]