Idi na sadržaj

Eckford of Brooklyn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Eckford of Brooklyn, ili jednostavno Eckford, bio je američki bejzbol klub koji je djelovao od 1855. do 1872. godine.

Osnovan je u julu 1855. pod nazivom Eckford Base Ball Club, a ime je dobio po Henryju Eckfordu, poznatom brodograditelju iz Brooklyna, poznatom po nizu ratnih brodova koji su služili u anglo-američkom ratu.

Eckford je bio jedan od 16 njujorških klubova koji su 1857. učestvovali na konvenciji koja je kodificirala nova pravila bejzbola, dotada određivana isključivo od kluba New York Knickebockers. Iste je godine postao članom National Asociattion of Base Ball Players (NABPP), koja će od 1859. godine imati službena natjecanja.

Eckford je prvih godina lige bio u sjeni svog protivnika Brooklyn Athletics, ali je godine 1862. uspio postati prvakom lige NABPP. Iste je godine kao domaći teren koristio brooklynski Union Grounds, prvo pravo bejzbol igralište u historiji sporta. Godine 1863. klub je ponovo osvojio prvenstvo.

Kasnih 1860-ih Eckford je postao jedan od prvih bejzbol klubova koji se profesionalizirao, ali godine 1871. nakon raspada u NABPP nije ušao u novu profesionalnu organizaciju National Association of Professional Base Ball Players (NAPBBP). To je učinio tek godinu dana kasnije, ali je zbog gubitka najvažnijih igrača imao tako loše rezultate da je morao prestati s djelovanjem.

Literatura

[uredi | uredi izvor]

Igrališta

[uredi | uredi izvor]
  • Lowry, Phil. Green Cathedrals.
  • Benson, Michael. Baseball Parks of North America.