Ekotoksikologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ekotoksikologija proučava direktni ili indirektni učinak ksenobiotika na ekosistem, na sve žive organizme i njihovu organizaciju, odnos prema neživoj materiji, međusobne odnose i odnos prema čovjeku. Termin ekotoksikologija uveo je 1969. Rene Truhaut. To je interdisciplinarno područje toksikologije i ekofiziologije. Na prva oštećenja u okolini ukazali su istraživači 1962. godine, nakon otkrića utjecaja DDT-a na okolinu.

Uvod[uredi | uredi izvor]

Ekotoksikologija se bavi malim (subtoksičnim) koncentracijama onečišćivača u okolini, koje su prije smatrane nevažnim, tako da se radi o relativno mladoj nauci. 60-tih godina prošlog vijeka u žitnicama Sjeverne Amerike ljudi su počeli obolijevati od tumora jetre, nakon čega je počelo proučavanje veze između okoline i pojave oboljenja. Pokazalo se da je za to kriv DDT u malim, subakutnim dozama.

Do tog vremena su se ignorisali neki okolinski otrovi, te se sve većinom baziralo na medicinskoj toksikologiji. Npr. u žitnicama, na područjima intenzivnog uzgoja voća, povrća koriste se pesticidi, pa više nema insektivornih ptica. Kukac koji je otrovan pesticidom ne umire odmah, nego postane trom i ne bježi od ptica, zbog čega predstavlja vrlo opasnog prijenosnika otrova prema drugim karikama u prehrambenom lancu (ptice).

DDT je iskorijenio tuberkulozu i malariju jer se bacao u jezera i otud dalje širio, te uništio komarce. Osim toga, zahvaljujući DDT-u, povećala se i proizvodnja hrane.

Čovjek je zadnja karika u prehrambenom lancu, hrani se otrovanim biljkama, kao i životinjama koje unutar organizma nakupljaju otrove. Subtoksične doze se stalnim sabiranjem nakupljaju unutar organizma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]