Ekvidi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Ekvidi se najčešće dijele na konje, magarce i zebre. Također se ubrajaju i mješanci kao što je mazga, mula i drugi.

Konj[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Konj

Konj (Equus caballus) je veliki kratkodlaki sisar duge grive i repa, pripitomljen od davnina. Koristi se za jahanje ili prijenos tereta. Za ženku konja koristi se naziv kobila.

Zebra kvaga (quagga)

Zebra[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Zebra

Najveća je gvejvijeva zebra čija je visina plećke 150 cm, a težina 300 – 400 kg. Ova vrsta vezana je za određenu teritoriju. Sa mladuncima ženke stvaraju krda nezavisno od mužjaka koji ponekad žive usamljeno.

Magarac[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Magarac
Istarski magarac

Afrički magarac (Equus asinus) obuhvata tri podvrste:

Ovo su polupustinjske životinje, srednje veličine i težine oko 300 kg. boja im je žučkastosiva. Duž leđa imaju pruge , somalijski ima pruge i na nogama.

Azijski magarac(Equus hemionus) je ugrožena vrsta. Postojbina im se protezala od Bliskog istoka do Tibeta i Mongolije . Anadolijski magarac je istrijebljen.