El-Džihad (Egipat)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

El-Džihad je islamistička militantna grupa aktivna u Egiptu od kasnih sedamdesetih. Osnivačem pokreta se smatra demobilisani major egipatske vojne kontraobavještajne službe, Abud el-Zumr. Organizacija je bila, po uzoru na Muslimansku braću, krajnje konspirativno uređena. To je među militantnim islamistima dobro poznat oblik organizacije po ćelijama od kojih najveće broje sedam, a najmanje dva člana. „U međusobnom povezivanju ćelija primijenjen je, također, sistem pune konspiracije, tako da je komadant jedne sedmorke, na primjer, poznavao samo jednog čovjeka- neposrednu vezu sa gornjom stepenicom tajne hijerarhije.“ Ovakav oblik uređenja nije samo otežao posao policije i državne sigurnosti koji su se borili protiv El-Džihada, već je omogućio ovoj organizaciji da se infiltriraju u najosjetljivije državne strukture. Ovo je, između ostalog, omogućilo El-Džihadu da izvede svoj najspektakularniji napad; atentat na egipatskog predsjednika Envera Sadata (6. oktobra 1981. god.)

Istraga koja je provedena nakon ubistva Sadata pokazale je da se El-Džihada relativno brzo razvio u sofisticiranu organizaciju sa ozbiljnim namjerama da preuzme upravljanje državom. Slom El-Džihadove kompleksne organizacije počeo je još i prije nego se država sa njima nakon ubistva Sadata odlučila u potpunosti obračunati. Sadat je mjesec dana prije svoje smrti pokrenuo kampanju protiv militantnih islamističkih organizacija. Egipatska policija je uhapsila nekoliko stotina ekstremističkih lidera među kojima je bio i Nebil Magrabi. Neki analitičari tvrde da je ova preventivna akcija bila glavnim razlogom neuspjeha državnog udara kojeg je pripremao El-Džihad nakon Sadatovog ubistva.