Elizabeth Barrett Browning

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elizabeth Barrett Browning
Elizabeth Barrett Browning.jpg
engleska književnica
Rođenje (1806-03-06) 6. mart 1806.
Durham, UK
Smrt 29. juni 1861(1861-06-29) (55 god.)
Firenca, Italija

Elizabeth Barrett Browning (pokraj Durhama, 6. mart 1806. - Firenca, 29. juni 1861.), engleska književnica.[1]

Od čitavog njenog opsežnog, ali često nedovoljno oblikovanog stvaralaštva, održali su se u književnosti "Krik djece", patetični protest protiv eksploatacije dječjeg rada u tvornicama, i ciklus soneta "Soneti s portugalskog"[2], poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, pjesniku R. Browningu[3], a ubraja se među najbolje ljubavne pjesme u engleskoj književnosti. U spjevovima "Prozori palače Guidi" i "Pjesme Kongrsu" inspirirala se borbama za oslobođenje Italije, a djelo "Aurora Leigh"[4] je odraz političkih i društvenih prlika u viktorijanskoj Engleskoj. Njeno djelo karakteriše dubina osjećaja, ljubav prema Italiji[5] i obilje autobiografskih elemenata.

Reference[uredi | uredi izvor]