Entomopter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zemaljski model entomoptera.

Entomopter je letjelica koja leti pomoću aerodinamike insekata koji mašu krilima. Riječ je izvedena iz entomo (što znači insekt: kao u entomologiji ) + pteron (što znači krilo). Entomopteri su vrsta ornitoptera, što je širi pojam za bilo koji uređaj namijenjen za letenje mašući krilima.

Zemaljski Entomopter je multimodni (leteći/puzeći) robot nalik insektima kojeg je razvio prof. Robert C. Michelson i njegov dizajnerski tim iz Georgia Tech Research Institute (GTRI), University of Cambridge, ETS Labs i drugi.[1]

Zemaljski entomopter ima 15 do 18 cm raspon krila. Dvostruki set krila smještenih sprijeda i straga pružaju uravnoteženo rezonantno lepršanje kako bi se stvorili ne samo podizanje i potisak, nego i potpuna kontrola vozila. Krila mašu konstantnom brzinom od 35 Hz . Ovaj biološki nadahnuti zračni robot je klasificiran kao mikro vazdušno vozilo (MAV) zbog svoje veličine. Težina misije je oko 10 grama s ukupnom bruto težinom pri polijetanju od 50 grama. Predviđena upotreba je za tajno unutarnje izviđanje ili rad u zatvorenim, nepristupačnim prostorima.

Vizualizacija entomopterovog letenja na Marsu (NASA)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Michelson, R.C., The Entomopter, Neurotechnology for Biomimetic Robots,