Epizodni likovi u "CSI: Las Vegasu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Glavni članak: CSI: Las Vegas

Forenzičari[uredi | uredi izvor]

 • Holly Gribbs (1. epizoda - Pilot; tumači je Chandra West) trebala je biti stalni član tima, ali njen lik nije dobro primljen kod test-publike. Nije preživjela ranjavanje i umjesto nje došla je Sara Sidle. Hollyna majka Jane bila je poručnica u saobraćajnoj policiji koja je izvršila pritisak na tadašnjeg šefa CSI-tima Jima Brassa da nađe posao za Holly. Holly je diplomirala krivično pravo najvećom ocjenom. Otkrila je da je posao forenzičara bio san njene majke, a ne njen, ali ju je Catherine uvjerila da ostane. Kada ju je Warrick ostavio samu na mjestu zločina u pilot-epizodi, ubio ju je osumnjičeni Jerrod Cooper, koji se vratio na mjesto zločina.
 • Michael Keppler (4 epizode u 7. sezoni; tumači ga Liev Schreiber) radio je u timu kao zamjena za Grissoma koji je bio na jednomjesečnom odsustvu zbog predavanja na univerzitetu. Ubio je čovjeka optuženog za silovanje njegove djevojke Amy u Philadelphiji i otada se prvo premjestio u Baltimore, a zatim u Las Vegas. Amyn otac Frank upetljao se u ubistvo policajca i ucjenjivao je Kepplera da ga pusti da ode. Keppler je poslije shvatio da je Frank silovao, a zatim i ubio vlastitu kćer, podmetnuvši to nevinom čovjeku. U sukobu s Frankom, Keppler je ubijen, štiteći prostitutku od Franka.
 • Ronnie Lake (sezona 8; tumači je Jessica Lucas) došla je u tim na obuku kod Sare Sidle kad se ona prebacila u dnevnu smjenu. Veoma je pričljiva i postavlja mnogo pitanja. U epizodi Goodbye and Good Luck pokušava zlostavljanu ženu skloniti u prihvatilište. Kada Sara odlazi u istoj epizodi, ostavlja poruku za Ronnie u njenom ormariću, želeći joj sreću.

Laboratorijski tehničari[uredi | uredi izvor]

 • Conrad Ecklie (od sezone 1; tumači ga Marc Vann) bivši je šef dnevne smjene koji je promoviran u pomoćnika direktora u 5. sezoni. Poznat je po tome što se striktno drži pravila. Također je i ambiciozan i karijerist, te uspješan u samopromoviranju. Nekoliko je puta pohvaljen od viših gradskih i općinskih funkcionera. Ecklie i Grissom kroz seriju imaju vrlo klimav odnos; Grissom tvrdi da Ecklieja više zanima unapređenje nego dokazi, a Ecklie da Grissom favorizira svoje podređene. U 9. sezoni Ecklie je promoviran na položaj zamjenika šerifa, nakon hapšenja bivšeg zamjenika šerifa, McKeena.
 • Henry Andrews (od sezone 5; tumači ga Jon Wellner) specijalist je za toksikologiju. Uglavnom se bavi identificiranjem toksičnih supstanci konzumiranih od strane ljudi. Ima impresivno znanje o smrtonosnim supstancama, uključujući (ali ne ograničavajući se na to) ilegalne droge, alkoholna pića, otrove i opasne plinove. Konstantno pokazuje temeljito razumijevanje svojstava i efekata raznih toksičnih materija. Često bude prisutan (na vlastitu neugodnost) kad Hodges i Wendy imaju svoj "trenutak". U epizodi Room Service priznaje Gregu koliko mu se divi što je ostavio laboratorij za sobom i otišao na terenski rad.
 • Bobby Dawson (od sezone 1; tumači ga Gerald McCullough) stručnjak je za vatreno oružje i balistiku od 2. epizode (Cool Change) u kojoj testira metke nastradale Holly Gribbs i dokazuje da je ubijena njenim pištoljem. Bio je čest osumnjičenik za ubistvo u Hodgesovoj društvenoj igri (epizoda You Kill Me).
 • Mandy Webster (od sezone 1; tumači je Sheeri Rappaport) stručnjak je za otiske prstiju. Prvi put se pojavila u epizodi Anonymous. Njen brzi jezik i duhoviti komentari često služe kao komični "odmak" u seriji. U epizodi Happenstance natjerala je Nicka da joj pjeva serenadu koja nosi njeno ime prije nego što mu je dala rezultate testa. U epizodi Lab Rats rugala se Hodgesu imitirajući gospođicu Moneypenny (iz filmova o Jamesu Bondu) zbog njegovog tajnog pokušaja da sakupi tehničare kako bi istražili slučaj ubice-maketara (Hodges je nije zvao). Hodges joj zato daje nadimak "Miss Mockery" ("Gospođica Rugalica"). Tokom istrage jednog ubistva u koje su bili upetljani tinejdžeri rekla je da ono možda ima neke veze s kompjuterskom igrom Grand Theft Auto (GTA), mada joj to više izgleda kao zabava.
 • Archie Johnson (od sezone 2; tumači ga Archie Kao) specijalist je za AV-dokaze. U epizodi Lab Rats pomaže Hodgesu, uz ostale tehničare, u pokušaju otkrivanja ko je ubica-maketar. Ljubitelj je naučne fantastike, a kad nije u laboratoriju, bavi se surfanjem. Na početku 8. sezone preuzeo je i mjesto analitičara rukopisa. Kaže da je to zbog proširivanja njegovih horizonata, kao i novčanika.
 • Kacey Monohan (tumači je Sienna Guillory) nova je Nickova partnerica[1], a inače je stručnjak za eksplozivne naprave.
 • Judy Tremont (od sezone 3; tumači je Victoria Prescott) nova je sekretarica kriminalističkog laboratorija od epizode Blood Lust. U istoj epizodi korištena je u eksperimentu da predstavi osobu manjeg rasta koja pokušava odvući veće tijelo. Ona je poluepizodni lik u seriji.
 • Mia Dickerson (sezona 5; tumači je Aisha Tyler) preuzela je DNK-laboratorij kada je Greg prešao u CSI-tim u 5. sezoni. Sviđala se mnogim tehničarima, naročito Hodgesu. Mia ima kompulzivnu ličnost. Jednom je rekla Gregu da ne jede hranu koju naprave drugi zbog toga što ljudi pričaju (tj. pljuckaju) dok kuhaju, pa hrana bude "zaražena" tuđom DNK.
 • Ronnie Litre (sezone 1-5; tumači ga Eric Stonestreet) tehničar je za dokumente koji je fasciniran tehnologijom koju koristi. Ne zna koliko je asova u špilu karata, što se vidi u epizodi Revenge is Best Served Cold.
 • Charlotte Meridian (sezone 1-2; tumači je Susan Gibney) bila je tehničar za otiske prstiju. U pilot-epizodi saznajemo da je nekad izlazila s Grissomom, ali se to "ohladilo" kad je Grissom otkrio da Charlotte ne dijeli njegovu strast prema grupi Pink Floyd.
 • Dr. Jenna Williams (sezona 1; tumači je Judith Scott) bila je patolog prije nego što je došao dr. Robbins.
 • Neil Jansen (sezona 4; tumači ga Jason Segel) radio je na skenerima. Segel je napustio CSI zbog uloge u Kako sam upoznao vašu majku.
 • Dr. Gary Klausbach (sezona 1; tumači ga Allan Rich) bio je patolog i pojavio se samo u pilot-epizodi.

Specijalni konsultanti[uredi | uredi izvor]

 • Teri Miller (sezone 1 i 3; tumači je Pamela Gidley) jeste forenzička antropologinja koju je Grissom u 1. sezoni nekoliko puta pozvao da im pomogne u istrazi. Prvi put se pojavila u 6. epizodi (Who Are You?) u kojoj rekonstruira lice žene prema njenom kosturu, kako bi je mogli identificirati. U 14. epizodi (To Halve and to Hold) pomaže Grissomu i Catherine da sastave dijelove kostura nađenog u pustinji. Na kraju ove epizode izlazi s Grissomom na romantičnu večeru. Međutim, Grissom je pozvan na mjesto zločina zbog stručnosti u forenzičkoj entomologiji i prije nego što se mogao izviniti Teri, ona je otišla. Pojavila se u 17. epizodi (Face Lift), u kojoj pomoću posebnog kompjuterskog programa identificira nestalu djevojku kao Tammy Felton. Tokom epizode Grissom je upita: "Hoćemo li ikad više izići na večeru?" Odgovorila je: "Oh, izići ćemo. Ali ne zajedno." Ponovo se pojavljuje u pretposljednjoj epizodi 1. sezone (Evaluation Day) u kojoj tijelo bez glave identificira kao gorilino, a ne ljudsko, kao što su ispočetka pretpostavljali. Pojavila se i u 3. sezoni (epizoda Snuff) da rekonstruira lice na još jednom kosturu, za koji se ispostavilo da pripada dječaku oboljelom od Downovog sindroma. U ovoj epizodi Grissom razgovara s njom i saznaje da se udala za nastavnika, što je otklonilo bilo kakvu mogućnost romanse između nje i Grissoma.
 • Profesor Rambar (sezone 1 i 6; tumači ga Tony Amendola) forenzički je ispitivač dokumenata koji je analizirao natpise u kupatilima u epizodi I-15 Murders. Ponovo se pojavio u epizodama Secrets and Flies i Pirates of the Third Reich.

Detektivi (trenutni)[uredi | uredi izvor]

 • Lou Vartann (sezone 4-6 i 9-; tumači ga Alex Carter) epizodni je detektiv iz Odjela za ubistva. Vjeruje da Las Vegas nema historiju, tj. da je historija u Las Vegasu implodirala. U 10. sezoni vidimo da ima nečeg između njega i Catherine, mada niko od njih tako ne kaže. U narednoj sezoni, međutim, vidimo ih u krevetu i čak razmišljaju da počnu živjeti skupa.
 • Sam Vega (od sezone 1; tumači ga Geoffrey Rivas) bivši je član Jedinice za bande lasvegaske policije. Ima sina koji posjeduje kolekciju stripova.
 • Frankie Reed (sezona 11-; tumači je Katee Sackhoff) blisko sarađuje s Nickom i nije mnogo osjećajna, što pokušava poboljšati.[2]

Policajci (trenutni)[uredi | uredi izvor]

 • Policajac Mitchell (od sezone 1; tumači ga Larry Mitchell), iako se pojavio u mnogo epizoda, dosad je imao samo jednu rečenicu. Kada CSI-tim istražuju zbog optužbi o rasizmu nakon oružanog okršaja sa hispanoameričkom uličnom bandom (epizoda A Bullet Runs Through It, Part 1), Mitchell dolazi na mjesto pucnjave u toku okršaja i ranjenom članu bande, koji moli za pomoć, sardonički kaže: "Ne govorim španski."
 • Policajci Metcalf (od sezone 1; tumači ga Joseph Patrick Kelly) i Akers (od sezone 4; tumači ga Larry Sullivan) uniformirani su policajci lasvegaske policije.

Šerifi (bivši)[uredi | uredi izvor]

 • Rory Atwater (sezone 2-5; tumači ga Xander Berkeley) šerif je lasvegaske policije. U epizodi Grissom Versus the Volcano umalo je ubijen u napadu autom-bombom dok je izlazio iz hotela. Za auto-bombu se kasnije ispostavilo da je bio u potpunosti nepovezan događaj.
 • Brian Mobley (sezone 1-2; tumači ga Glenn Morshower) bio je veoma politički motiviran u kancelariji i bilo bi mu drago da se Grissom ponaša kao Ecklie, njegov antipod iz dnevne smjene, koji zna voditi politiku (epizoda Unfriendly Skies). Portia Richmond (epizoda Table Stakes) pomogla mu je da bude izabran, pa je želio da se njen slučaj brzo završi, što je Grissomu smetalo.

Detektivi (bivši)[uredi | uredi izvor]

 • Narednik Ray O'Riley (sezone 1-4; tumači ga Skipp O'Brien) detektiv je koji se ne razumije u forenzičke nauke, a CSI-tim naziva "timom štrebera".
 • Cyrus Lockwood (sezone 1-2; tumači ga Jeffrey D. Sams) bio je detektiv iz Odjela za ubistva do epizode Inside the Box u kojoj nepažnjom uleti u oružanu pljačku banke. Bacio je pištolj kako bi spasio majku s djetetom koji su se također tu zatekli, ali tada biva pogođen u leđa. Tim je poslije utvrdio da ga je pogodio snajperski metak s ulice preko puta.
 • Chris Cavaliere (sezone 4-6 i 9; tumači ga Jose Zuniga) grubi je detektiv koji je jednom na ispitivanju otišao tako daleko da je preplašio dijete koje je od straha priznalo ubistvo svog brata. Iako se ispostavilo da je dijete nedužno, opet se odbio izviniti zbog zastrašujućeg ispitivanja. Ponekad za lični album fotografira ljude ubijene na bizaran način, poput preminulog klovna koga su ostavili bez odjeće u automobilskoj gumi (epizoda Getting Off). U epizodi Say Uncle ranjen je nakon što je podigao sliku povezanu s eksplozivnom napravom.
 • Gabriel Williams (sezona 9; tumači ga Gabriel Casseus) novi je detektiv u Odjelu za ubistva koji je došao nakon Warrickovog ubistva.

Ubice[uredi | uredi izvor]

 • Paul Millander (tumači ga Matt O'Toole) serijski je ubica koji se izdavao za sudiju. On je jedan od 4 ubice koji se pojavljuju u više epizoda. Ostala 3 jesu Tammy Felton, Ubica s plavom bojom i Maketar. U pilot-epizodi Millanderovi otisci prstiju nađeni su na diktafonu na kojem je Royce Harmon, prva žrtva, ostavio poruku pred samoubistvo. Grissom ga ispituje i saznaje da Millander ima firmu koja proizvodi kostime za Noć vještica pod imenom "Halloweird". Millander je napravio model vlastite ruke za izradu posebnog kostima s krvavom rukom i Grissom zaključuje da je možda tako Millanderov otisak dospio na mjesto zločina. Neko je mogao kupiti ruku i (is)koristiti je kao lažni trag. U epizodi Anonymous namješteno je još jedno samoubistvo i ponovo se pojavljuje Millanderov otisak. Grissom i dalje misli da je to lažni trag, ali prema kraju epizode beskućnik po kome je ubica poslao zagonetnu poruku CSI-timu prepoznaje Millandera kao čovjeka koji mu je dao zadatak. Grissom tada shvaća da je prevaren i da se sve vrijeme radi o Millanderu. Odlazi do Millanderove radionice u kojoj nalazi samo stolicu i kovertu adresiranu na njega. U njoj nije bilo napisano ništa, što je bila poruka Grissomu da nema ništa za slučaj. Epizoda završava tako što Millander dolazi u sjedište CSI-a i traži Grissoma. Rečeno mu je da Grissom nije tu. Odlazeći, gleda u nadzornu kameru i maše joj. Više nije viđen do 2. sezone kada je namješteno još jedno samoubistvo, na isti način kao prethodna dva. Tim shvaća da Millander cilja sredovječne očeve kojima rođendan pada na datum smrti njegova oca. Otac mu je ubijen u namještenom samoubistvu kad je bio dijete, ali vlasti su ga ocijenile kao pravo samoubistvo jer on nije mogao efektivno izložiti dokaze na sudu, iako je bio svjedok ubistva. Štaviše, tim otkriva da je Millander rođen kao žena pod imenom Pauline Millander, što je doprinijelo neuspješnom svjedočenju o očevom ubistvu. U mladosti se podvrgnuo operaciji promjene spola, a rezultat toga bio je kompliciran odnos s majkom. Tim je, također, otkrio da Millander vodi dvostruki život – jedan kao Paul Millander, a drugi kao sudija Douglas Mason. U ovom drugom ima uvažen posao, ženu i usvojenog sina. Kada mu Grissom dolazi u posjetu, on tvrdi da ne poznaje nikakvog Millandera i sugerira teoriju dvojnika (po kojoj svaka osoba negdje u svijetu ima svog dvojnika) kao objašnjenje zašto on i Millander izgledaju isto. Grissom uzima otisak od Masona nakon što on (namjerno, ispostavilo se) dodirne rešetku u zatvoru, ali kasnije otkriva da se oni nalaze u službenom dosjeu sudije Masona. Mason poziva Grissoma kod kuće na večeru da upozna njegovu ženu i sina. Kasnije je otkriveno da je otisak pripadao Paulovom ocu. Do kraja epizode Identity Crisis Grissom je konačno skupio dovoljno dokaza za hapšenje sudije Masona/Paula Millandera, ali Millander ponovo uspijeva izbjeći zatvor i vraća se u svoj dom, gdje mu živi majka. Ubija je i okončava svoj život na isti način na koji je namjestio ostala samoubistva i na koji je namješteno očevo samoubistvo, ostaviviši kasetu s porukom. Grissom ga nalazi mrtvog u kadi u posljednjoj sceni ove epizode. Tada se ispostavlja da Millander i Grissom imaju isti datum rođenja.
 • Zamjenik šerifa Jeffrey McKeen (sezone 5-9; tumači ga Conor O'Farrell) politički je motiviran birokrat. Odobrio je detaljno razrađenu varku koja se koristila tzv. "obrnutom forenzikom" u 7. sezoni (epizoda Redrum – obrnuto napisana engleska riječ murder /ubistvo/). Naime, CSI-tim postavio je lažno mjesto zločina da izvuku osumnjičenog iz skrovišta, iako je McKeen propustio prethodno obavijestiti tužioca o tome i tako zamalo upropastio slučaj. Smatrao je Grega odgovornim za smrt Demetriusa Jamesa, člana ulične bande i osumnjičenika koga je Greg udario autom tokom napada bande na drugu žrtvu, uprkos činjenici da je sud taj slučaj ocijenio kao oprostiv. Kasnije u seriji ispostavlja se da je McKeen povezan s organiziranim kriminalom. Kada korumpirani policajac Daniel Prichard podmetne Warricku ubistvo mafijaškog šefa Loua Gedde, McKeen pokušava poslati Warricka u zatvor, ali se otkrije da je Warrick nevin. Nedugo nakon toga, McKeen zaustavlja Warricka u autu i Warrick mu tu kaže da neće prestati istraživati sve dok "krtica" ne bude uhvaćena. McKeen puca dvaput Warricku u vrat kako bi spriječio da ga povežu sa zločinima, a zatim zove pomoć, podmećući ubistvo Prichardu. Grissom prvi dolazi na mjesto zločina i Warrick umire na njegovim rukama. U epizodi For Warrick McKeen je konačno otkriven, ali planira pobjeći u Meksiko s Prichardom. Prichard pokušava ukrasti McKeenovo oružje i tokom njihovog sukoba auto pada s litice, a Prichard gine. McKeen nekako uspijeva ispuzati i tu ga konačno hapsi Brass.

Ostali[uredi | uredi izvor]

Lady Heather
 • Lady Heather, odnosno Heather Kessler (tumači je Melinda Clarke, inače jedna od glavnih glumaca u seriji O. C.) možda je i najintrigantniji lik u seriji. Pojavila se u samo 5 epizoda, ali utjecaj koji ima daleko je jači. Do 9. sezone bila je profesionalna domína (i to jako uspješna – imala je najjači klub te vrste u Las Vegasu), što je samo po sebi izazivalo pažnju i kritike javnosti, da bi zbog porodičnih stvari napustila taj posao i počela se baviti psihologijom. Osim toga, jako je zanimljiv njen odnos sa Grissomom koji se teško dâ definirati. Lik je kreirao scenarist Jerry Stahl, koji je napisao neke od najkontroverznijih, ali istovremeno i najgledanijih epizoda CSI-a. Melinda Clarke rekla je da se zainteresirala za Lady Heather zbog svih kontrasta koje taj lik u sebi ima, "višedimenzionalna osoba, domina koja je evoluirala u mnogo više – zagonetna, snažna i sposobna".[3] Kako je zabilježeno u Filozofiji TV-noira[4], Lady Heather je nadahnuta varijanta tzv. fatalne žene iz film-noira; različiti aspekti njene osobnosti istražuju se tokom više epizoda. Bill Keveney iz USA Todaya naziva njen lik najomiljenijim kod publike, ističući "njenu sposobnost da 'pročita' obično nerazumljivog Grissoma"[5][6]. U svojoj knjizi o seriji Stven Cohan istražuje Lady Heather kao dio serijinog "ispitivanja identiteta i statusa normalnosti".[7]
Prvi put je vidimo u epizodi Slaves of Las Vegas (sezona 2), kada se u njenom fetiš-klubu desilo ubistvo. Kad ju je upoznao, Grissomu je odmah postala interesantna. Dok su pili čaj, rekla mu je da ima kćerku Zoë koja studira na Harvardu. W. Petersen rekao je da je Lady Heather privukla Grissoma zato što su "oboje antropolozi. Fasciniran je njenom naukom, pogledom u seksualnu stranu ljudskog bića". Ustvari, tokom epizode oba lika pokazuju uzajamnu privlačnost i počinje se pojavljivati seksualna tenzija, ali ne dešava se ništa vrijedno spomena.
Naredni put pojavila se u 3. sezoni (epizoda Lady Heather's Box). Ovog puta dva naizgled nepovezana ubistva dovela su CSI-tim do njenog kluba. Iznenadilo ih je saznanje da joj posao ide bolje nego ikad i da sad ima čak i web-stranicu. U ovoj epizodi Heather se još malo više otvara Grissomu, govoreći mu da je dijabetičarka. Tokom epizode insinuirano je da je Grissom možda spavao s njom. Naime, oboje su prikazani u njenoj kući navečer, Grissom joj prilazi na intiman način, a zatim se prebacujemo na iduću scenu gdje piju čaj, dan je, a oboje nose drugačiju odjeću. Scena je veoma nejasna, ali Petersen je rekao da Grissom nije spavao s njom. Na kraju epizode Heather postaje osumnjičena za ubistvo i, iako je poslije oslobođena optužbe, izgleda razočarana time da je Grissom uopće posumnjao u nju i njihov odnos je načet Grissomovom sumnjom.[8]
Ponovo je vidimo u sezoni 6 (epizoda Pirates of the Third Reich). Ovaj put ubijena je njena kćerka Zoë[9], a tijelo joj je osakaćeno i bačeno u pustinju. Ona govori CSI-timu da ju je Zoëin otac napustio kad je bila trudna. Također je rekla da je Zoë, dok je još bila na Harvardu, počela ići kod psihijatra i ostala trudna s njim. Heather je prijavila psihijatra Udruženju američkih liječnika (AMA) što je dovelo do otuđenja između nje i Zoë. Zoë je nakon toga napustila studij i na kraju se vratila u Las Vegas, ali nije željela kontaktirati s majkom, koja nije znala da je ona u gradu sve dok se Zoëino lice nije pojavilo na TV-u u pokušaju da je neko identificira nakon smrti. Prilikom obdukcije dr. Robbins nije mogao odrediti da li je rodila dijete zbog toga što je tijelo već bilo oštećeno raspadanjem. Shrvana tugom, ali i još jačom željom za osvetom, Heather odlazi u krevet s glavnim osumnjičenim kako bi dobila uzorak njegove DNK[10]. Kad se potvrdilo da je on zaista Zoëin ubica, otima ga i odvodi u pustinju, gdje ga bičuje sve dok Grissom nije došao i zaustavio je. Zaustavlja je tzv. sigurnom riječju (safeword). Naime, u prethodnoj epizodi Heather objašnjava Grissomu da u tzv. vezi "rob-gospodar" (termin iz njenog posla) kontrolu zapravo ima "rob". Ova Grissomova upotreba koda dominacije upućuje na uzajamno razumijevanje ovih likova i možda na prirodu odnosa u kojem su nekad oboje uživali. Sigurna riječ zaista zaustavlja Lady Heather i ona nalazi kratku utjehu u Grissomovom zagrljaju. Uhapšena je za napad, ali ju je poslije oslobodio sudija koji je bio njena navodna mušterija. Njena priča ostala je nezaokružena.[11]
Idući put pojavila se u epizodi The Good, the Bad, and the Dominatrix (7. sezona). U njoj je bila žrtva pokušaja ubistva, ali nije željela odati ime napadača. Nakon što se desi još jedno ubistvo, otkriva se istina: Lady Heather je unajmila bivšeg policajca da nađe njenu unuku Allison i kad ju je našao, Heather pokušava dobiti starateljstvo nad njom. Međutim, Jerome, Zoëin otac, također je saznao za Allison i uložio zahtjev za starateljstvo. Iako je prodala klub i čitav posao kako bi dokazala da može biti dobra starateljica, sud joj nije odobrio starateljstvo i pravo posjete. Osjećajući da više nema za šta živjeti, Heather prodaje pravo da je ubije čovjeku koji je fantazirao da ubija žene i koristi novac da osnuje specijalni fond za Allison. U odnosu s Grissomom dešava se još jedan zaokret, eliminirajući seksualnu tenziju i prerastajući u dublje i odano prijateljstvo. On je toliko duboko zabrinut za njeno trenutno stanje da ostaje jednu noć u njenoj kući kako bi je pripazio i utješio. Grissom se susreće sa Jeromeom i pita ga o fondu. Otkriva da je Heather dobila novac prodajom prava na ubijanje. Jerome je šokiran. Grissom "sređuje" sastanak između Heather, Jeromea i Allison. Epizoda završava prikazujući, čini se, sretniju Lady Heather; ona više nije hladna lisica kakva je bila kad se prvi put pojavila u seriji.
U epizodi Leave Out All the Rest Grissom, deprimiran i još u žalosti zbog Sarinog odlaska, odlazi u neočekivanu posjetu kod Lady Heather, koja je postala psiholog sa certifikatom i psihoterapeut. Tobožnji izgovor za posjetu u vezi je s ubistvom povezanim s propalom sado-mazo seansom, ali ona sumnja da postoji i drugi razlog, i za ubistva i za Grissomovo iznenadno ponovno pojavljivanje u njenom životu. Ispostavit će se da je u pravu za oboje; završetak epizode je dvosmislen, i u pogledu rješenja slučaja i u pogledu vječno promjenjive i nedefinirane prirode odnosa između nje i Grissoma.[12]
 • Kristine Mary Hopkins (Sezona 1; tumači je Krista Allen) prostitutka je koja se prvi put pojavljuje u prvoj epizodi (Pilot) u kojoj je osumnjičena da je drogirala čovjeka i ukrala njegove stvari. Nick istražuje slučaj, ali pravi nagodbu s Kristine da može izići bez optužbe ako mu kaže šta je koristila i ako vrati ukradene stvari. Bilo je još nekoliko sličnih slučajeva, pa je Nick želio saznati kojom se drogom koriste. Tokom njihovog kratkog razgovora, Nick se zbližava s njom, što će ga na kraju dovesti u neprilike. Sljedeći put pojavila se u epizodi I-15 Murders u kojoj je opet zapala u nepriliku sa zaštitarom u prodavnici. Tražila je baš Nicka da joj pomogne, tvrdeći da ju je zaštitar pljunuo. Opet se javlja "hemija" između njih i Nick joj odlučuje pomoći. Uzima njenu odjeću i odnosi je kod Grega na analizu da provjeri ima li na njoj pljuvačnog enzima. Greg pronalazi koncentraciju amilaze na njenoj majici, što je potvrdilo njenu tvrdnju. Kristine zahvaljuje Nicku i njegova "zagrijanost" za nju više je nego očita, ali pozdrave se uz jedan brzi poljubac. Ponovo je vidimo u epizodi Boom. Nick je primjećuje na trotoaru kako se prepire s muškarcem za koga je pretpostavljao da je njena mušterija. Govori tom čovjeku da je pusti na miru i odvozi je kući, ali ona ga poziva da uđe i njihova veza kulminira scenom u krevetu. Također mu govori da planira prekinuti s prostitucijom i vratiti se na koledž. Nick ujutro odlazi, ali pošto ima slobodan dan, vraća se u njenu kuću kako bi proveo još neko vrijeme s njom. Kad je stigao, u kući je zatekao ekipu hitne pomoći i forenzičare iz dnevne smjene jer je Kristine u međuvremenu ubijena. Ecklie preuzima slučaj i pošto su na mjestu zločina nađeni Nickovi otisci i DNK, smatra ga osumnjičenim. To je ozbiljno ugrozilo Nickovu karijeru, jer ako ga uhapse, automatski više ne može biti kriminalist, čak i ako ga oslobode svih optužbi. Kad su stvari bile zaista loše po Nicka, Catherine preuzima slučaj na 12 sati i nalazi dokaz koji potvrđuje da Nick nije ubica, nego čovjek koga je Nick ranije vidio s njom. Nick razgovara s njim i otkriva se da je on, zapravo, Kristinin svodnik i da se ona vraća na koledž kako bi vrbovala još djevojaka, a ne da se obrazuje. Ostalo je nejasno da li je ovo istina, ali Nick je svejedno platio za pristojnu sahranu za Kristine iz poštovanja prema njoj.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]