Ergela Lipik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ergela Lipik
Lipik, Požeško-slavonska županija, Hrvatska
Objekti i tereni ergele Lipik

Osnovana1843.
OsnivačGrof Izidor Janković
Tip:državna institucija
Direktor:Nikola Grizelj
Radnici:12 (2018.)
Mjesto:Lipik, Požeško-slavonska županija, Hrvatska
Web stranica:http://ergela-lipik.org/hr/o-ergeli/

Ergela Lipik je državna ždrebarnica ili konjogojska farma smještena u gradu Lipiku, Požeško-slavonska županija, Hrvatska, koja vuče porijeklo od 1843. godine.[1] Danas obuhvata oko 43 hektara površine[2] u zapadnom dijelu grada, sa ukupno 74 konja, od kojih su 70 lipicaneri.[3] Broj stalno zaposlenih je 12.

Historija[uredi | uredi izvor]

Lipička ergela, koju je 1843. godine osnovao grof Izidor Janković kada je sagradio velike staje na svom imanju, u početku je imala dvadesetak konja. Godine 1906. novi vlasnik, Stjepan Layer iz Virovitice, posjedovao je dvadeset kobila rase lipicanera, noniusa i englesko-arapske te tri pastuha. Godine 1936. ergela je proširena za 60-tak novih konja, dok je 1954. ovaj broj porastao na otprilike 250. Uzgoj konja naglo je prekinut kasnih 1960-ih godina od strane lokalnih vlasti i tek početkom 1980-ih počeo je da se obnavlja.[4]

Za vrijeme rata za hrvatsku nezavisnost ergela je prestala da postoji. Više od 100 konja, većinom lipicanera, odvele su srpske okupacione snage, i to na okupiranu teritoriju Hrvatske te u Srbiju, ili su zaklani. Poslije rata, objekti ergele su renovirani, a dio preživjelih konja je vraćeno iz Srbije. Godine 2008. ergela Lipik ponovo postaje državna ergela.

Opis objekata i sadržaja ergele[uredi | uredi izvor]

Ergela se prostire na površini od oko 43 hektara i obuhvata četiri objekta sa stajama, nekoliko pomoćnih objekata (uključujući magacine, prostorije za opremu i pribor, itd.), dresurni prostor i prodavnicu suvenira. Jedna od staja služi za smještaj pastuha, druga za smještaj kobila sa tek okoćenom ždrebadi, treća za jednogodišnjake, a četvrta za opremu za sportska takmičenja.

Kompletan uzgoj, testiranje performansi i briga o konjima u ergeli su pod kontinuiranom kontrolom stručnjaka. Cilj je da se pokrene prednost u selekciji i očuvanje genetskog potencijala konja, posebno za uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj. Ergela organizuje razne obrazovne programe i trening-radionice, a uključena je u turističke rute u Požeško-slavonskoj županiji.[5]

Osnovni pastusi i kobile[uredi | uredi izvor]

Danas u ergeli Lipik postoji pet muških lipicanskih konjogojskih linija: Conversano (osnovana 1767.), Favory (1779.), Neapolitano (1770.), Siglavy (1810.) i Pluto (1765.). Od Favoryja potiče Favory Mara LII-3, današnji pastuh za rasplod u lipičkoj ergeli, oždrijebljen 2004. godine. Linije kobila u ergeli su: Batosta, Capriola, Allegra, Trompeta, Gaeta, Gaetana, Bonadea, Monteaura, Wera, Krabbe, Drava, Kitty, Cica i Liza.

Slike[uredi | uredi izvor]

Lipicaneri na ergeli

Tereni za dresuru

Objekti na ergeli

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ergela Lipik osnovana 1843". ergela-lipik.org (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 12. 2022.
  2. ^ "Ergela Lipik ima ukupno 43 hektara poljoprivrednih površina". ergela-lipik.org (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 12. 2022.
  3. ^ "Broj posjetitelja u stalnom porastu". compas.com.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 12. 2022.
  4. ^ "Lipik za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata". Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 12. 2022.
  5. ^ "Ergela Lipik". lipikvasceka.com (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 12. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]