Ernst Abbe

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ernst Abbe
Example alt text
fizičar i socijalni reformator
Rođenje

23. januar 1840.

Eisenbach, Njemačka
Smrt

14. januar 1905.

Jena, Njemačka

Ernst Abbe (Eisenach, 23. januar 1840. - Jena, 14. januar 1905.), njemački fizičar i socijalni reformator.

Naučnim radom u optici omogućio je procvat Zeissove firme. Usavršio je mikroskop, konstruirao i dotjerao mnoge optičke instrumente: refraktometar, dvogled s prizmama, objektive za fotokameru i dr.

Zajedno sa Otto Schott-m i Carl Zeiss-om, postavio je temelje moderne optike. Bio je suvlasnik kompanije Carl Zeiss AG, njemačkog proizvođača istraživačkih mikroskopa, astronomskih teleskopa, planetarijuma, i drugih optičkih sistema.

Rođen je u skromnoj porodici, a očev poslodavac mu je pomogao da se školuje. Sam Abbe je davao časove, da bi povećao svoje prihode. Studirao je Univerzitetu Jena (1857.–1859.) i Göttingen (1859.–1861.) Doktorirao je 23. marta 1861.

Refraktometar
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: