Esports

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svjetsko prvenstvo u League of Legends-u
Svjetsko prvenstvo u League of Legends-u, godišnji turnir, poznat po tome što svake godine rotira svoja mjesta u različitim glavnim zemljama i regijama svake godine

Esports (također poznatiji kao electronic sports, e-sports ili eSports) je oblik takmičenja u videoigrama.[1] Najčešće, esport je u obliku organizovanih, multiplayer videoigara, posebno između profesionalnih igrača, pojedinačno ili u timovima. Iako su organizovana online i offline takmičenja već dugo bila dio kulture videoigara, ove su uglavnom bile između amatera sve do 2000-ih godina, kada je učešće profesionalnih igrača i gledaoca u ovim događajima kroz live streaming vidjelo veliko povećanje popularnosti. Početkom 2010-ih esports je bio značajan faktor u industriji videoigara, s tim da su mnogi programeri i developeri igara aktivno dizajnirali prema profesionalnoj esports subkulturi.

Najčešći žanrovi videoigara vezani za esports su: Multiplayer Online Arena za Borbu (MOBA), pucačine iz prvog lica (FPS), borilačke igre, digitalne kolekcionarske kartaške igre, igre gladi i strateške igre u realnom vremenu (RTS). Popularni esports naslovi uključuju MOBA igre kao što su: League of Legends, Dota 2 i Smite; FPS naslovi kao što su: Counter-Strike, Call of Duty, CrossFire, Rainbow Six Siege i Overwatch; borilačke igre kao što su: Street Fighter, Super Smash Bros, Mortal Kombat, Soulcalibur i Dungeon Fighter Online; digitalne kolekcionarske kartaške igre kao što su: Hearthstone; Battle Royale ("Igre gladi") igre kao što su: Player Unknown's Battlegrounds i Fortnite Battle Royale i RTS igre kao što je: StarCraft.

Turniri kao što je Svjetsko prvenstvo u igrama League of Legends, Dota 2 International, turnir za borilačke igre Evolution Championship Series (EVO), i Intel Extreme Masters, omogućuju takmičenje u realnom vremenu i nagradni fond takmičarima. Mnoga takmičenja koriste seriju promocija i igranja ispadanja sa sponzorisanim timovima, kao što je Svjetsko prvenstvo u igri Leage of Legends, ali u skorije vreme, pojavila su se takmičenja koja su bila slična američkim profesionalnim sportovima, sa plaćenim igračima i regularnom sezonom i play-off serijom, kao što je Overwatch liga. Legitimnost esporta kao sportskog takmičenja ostaje u pitanju; međutim, esports je prikazan zajedno sa ostalim tradicionalnim sportovima u multinacionalnim događajima, a Međunarodni olimpijski komitet istražio je njihovo uključivanje u buduće olimpijske događaje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hamari, Juho; Sjöblom, Max (3. 4. 2017). "What is eSports and why do people watch it?". Internet Research (jezik: engleski). doi:10.1108/IntR-04-2016-0085.