Eyeish

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Eyeish (Ais, Ayis, Ays, Eyeish, Ayish).- Pleme Caddoan Indijanaca u savezu konfederacije Hasinai. Drži se das su Eyeishi zbog svoga jezika, po kojemu se razlikuju od drugih Caddoan plemena, neka druga grupa koja pripada starijoj kulturi od caddoanske. Njihov raniji dom bio je na Ayish Bayou između Sabine i Nechesa u Teksasu. Eyeishi dolaze u kontakt sa Špancima (Moscoso) 1542. Kasnije ih (1686-87) spomninje La Salle. 1717. godine (1716. po Swantonu) za njih je utemeljena misija Nuestra Señora de los Dolores de los Ais u blizini današnje San Augustine. Napuštena je 1719. godine, da bi se 1721. ponovno utemeljila. U kasnijem 18. vijeku smješteni su u Nacogdoches, pa na rezervat Wichita u Oklahomi. Napuštena je 1719. godine, da bi se 1721. ponovno utemeljila. Sibley je (1832.) izvjestio o dvadeset pojedinaca ovog plemena (1805), ipak brojno stanje 1828. govori o čak 160 njihovih obitelji naseljenih između Brazosa i Colorada, što zorno dočarava Sibleyev besmisleni podatak i kako se manipulira brojnim stanjem Indijanaca, očito kako bi se smanjivao njihov broj i prigrabila zemlja. Danas, broj nije poznat, žive s Caddo Indijancima u Oklahomi. Eyeishi su bili lovci i obrađivači tla. Ne smiju se pobrkati sa Ais Indijancima iz Floride.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]