Ferdinand Inkey

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ferdinand baron Inkey Pallinski (Rasinja, 1829. - 1890.) je bio zastupnik u Hrvatskom i Ugarskom saboru, kandidat za bana.

Školovao se u Beču (Therresianumu), studirao pravo, a u vojnoj službi je postigao čin husarskog natporučnika. Nakon 1849. preuzeo je upravljanje porodičnim posjedima. U saboru je 1861. zastupao kotar Koprivnica, a 1868 .- 1871. kotar Ludbreg, bio je i zastupnik 1872. - 1875. kao vladin predloženik. Godine 1875. podijeljeno mu je baronatstvo. U Hrvatskom saboru je 1881. bio aktivan kao član odbora za trgovinu, obrt, komunikacije i javne radove, a iste je godin izabran i kao zastupnik u zajedničkom Hrvatsko-ugarskom saboru. Bio je kandidat za hrvatskog bana 1883. godine, a 1884. zastupnik Hrvatske u Gornjoj kući Ugarskog sabora. Posljednji put zastupnik u Hrvatskom saboru je bio od 1887. do smrti kao virilista. Studirao je pravo, a naslijedio je očevo imanje Rasinja. Bio je jedan od osnivača Hrvatsko-slavonskog privrednog društva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]