Ferney-Voltaire

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Volterov dvorac

Ferney-Voltaire, gradić u Francuskoj, na samoj granici sa Švicarskom, desetak minuta vožnje udaljen od Ženeve. Ferney, kako je bio prvobitni naziv mjesta, poznat je po činjenici da se u njega, zbog progonstva, smjestio Voltaire(1694-1778). Nedaleko od današnjeg centra grada, Voltaire je dao sagraditi dvorac (Chateau de Voltaire), te crkvu u koju je prvobitno namjeravao da bude sahranjen po svojoj smrti. Danas je dvorac otvoren za posjete turista, ali funkcioniše i kao mjesto na kojem se, baš po uzoru na Voltaire, okupljaju umjetnici iz cijelog svijeta. U sklopu dvorca do nedavno je funkcionisala i organizacija "Auberge de l'Europe" (Evropska krčma), a bavila se pozorišnim produkcijama, izdavanjem knjiga i ostalim kulturnim akcijama.