Fokus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.

Fokus ili žižna tačka ogledala i sočivaoznačava u geometrskoj optici tačku u kojoj paralelne zrake svijetlosti koje kada prolaze kroz optički aparat lome u jednu tačku na optičkoj osi.

Fokus se obilježava sa F a tačka na optičkoj osi kao žižna daljina (f) od centra optičkog aparata ( glavna osa).Predstavlja dakle osobinu optičkog sistema i ne zavisi od situacije primanja svojetlosti također ne od fokusiranja.

Postoje opticki sistemi kao mikroskop i teleskop gdije se u njihov fokus stavja drugo socivo i dolazi do posmatranja prve skike od prvog sočiva kao predmet drugod sočiva(prvo sočivo uvečava a onda prvo uvečano uvečava još i drugo sočico)

Fokusiranje svi zraka svijetlosti u jednu tačku nije baš istina(pogledaj:Aberacija).Zato što zrake svijetlosti se ne sijeku perfektno izraz žižna tačka nije korektna.

Gore navedeno ne važi samo za vidljivi spektar,koji se nalazi od 400nm do 700nm,također važi za ultravioletno ili toplotnezrakekoje mogu također u žižnu tačku da se fokusiraju. Npr.:Kada bi uzeli sabirno ogledalo i pomjerajuči ga gore,dole našli tačku u kojoj se sunčave zrake spajaju u jednu tačku na listu papira,piljevina,slama može se zapaliti nastaje toplotna energija.U Australiji i Americi najčešće prouzrokovai požari (npr.:razbijena Flaša)

Laseriodnosno njihove zrake se fokusiraju sa sabirnim sočivima koji se mogu koristiti za obradu raznih materijala i razne funkcije(bušiti,sijeći,variti,kaliti itd.)zavisno gdje se nalazi fokus u,na ili preko materijala za obradu


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Fokus koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.