Francuski buldog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prošarani francuski buldog

Francuski buldog je rasa psa nastala je križanjem minijaturne verzije engleskog buldoga sa francuskim terijerom od strane francuskih uzgajivača 1860 godine. Kada je vrsta vraćena natrag u Englesku na izložbu, Englezi su se pobunili protiv imena francuski buldog, budući da je buldog engleska pasmina i tradicionalan je simbol engleske kulture. Prvi pasminski klub je osnovan u Parizu 1880, a prva registracija datira iz 1885, dok je prvi usvojeni standard objavljen 1889 godine kada ova rasa postaje zvanično priznata od strane "Société Centrale Canine". U FCI je priznata pod rednim brojem #101.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Francouzský buldoček.JPG

Francuski buldog svojim izgledom ostavlja utisak aktivnog i inteligentnog psa. Njegova struktura je mala do srednja, kompaktna, sa teškim kostima i izraženim mišićima. Težina ne smije da bude ispod 8 niti više od 14 kg. Mužjaci su u prosjeku teži od ženki za 2 kg. Visina se kreće oko 30-35 cm. Francuski buldog je snažan pas s obzirom na svoju malu veličinu, nizak, glatke dlake, sa kratkim licem i kratkom njuškom, kratkim lagano zaobljenim vratom, bez podbratka, prćastim nosom, uspravnim ušima i prirodno kratkim repom. Ova pasmina dolazi u raznim bojama i uzorcima dlake. Prihvatljive boje po standardima su: prošarani i bijeli, i sve boje osim tih uzrokuju diskvalifikaciju. Diskvalifikacone boje po sadašnjem FCI standardu su crna, mišja siva i smeđa. Društven je pas, živahan, okretan i uvijek raspoložen za igru. Tih pas koji ne laje mnogo. Posebno je privržen svom vlasniku i djeci.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]