Fuge

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fuge (bjekstva) u medicini je oblik kvalitativnog poremećaja svijesti. Predstavljaju besciljna,lutanja i bjekstva bolesnika, koja nemaju motiva niti svrhu. Za period fuge postoji potpuna amnezija, odnnosno nesjećanje za događaje u toku fuge, koja može različito dugo da traje. Rijetko kupuje kartu i putuje, i tada je svojim ponašanjem neupadljiv za okolinu. Uspostavljanje normalnog stanja dešava se naglo i čudi se kako je dospio na to mjesto. Fuge se javljaju kod depresije, epilepsije i konverzivnih (histeričnih) neuroza. Histerična fuga je karakteristična po tome što uvijek postoji neki razumljiv razlog takvog ponašanja. To je najčešće podsvijesno izbjegavanje neke odgovornosti, neke situacije ili ličnosti kada fugama sebe "štiti" neprijatnosti ili neprihvatanjem situacija i okolnosti.Fuge treba razlikovati od impulsivne potrebe za kretanjem, kada takva osoba gonjena unutrašnjim impulsima odluta (poriomanija). Pritom je svijest potpuno očuvana i nema amnezije za taj period.