G1 faza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

G1 faza ili gep1 faza, odnosno presintetska faza je prva od četiri faze ćelijskog ciklusa koji se odvija u diobi eukariotskih ćelija. Simbol G ukazuje na gap (= jaz, prznina), prazninu u aktivnim ćelijskim procesima, kao što su sinteza faza sinteze i mitoza. U ovom dijelu interfaze, raste veličina ćelija i sintetiziraju se mRNK i proteini, u pripremi za naredne korake koji vode do mitoze. G1 faza se završava kada ćelija ulazi u S fazu interfaze.[1][2][3]

Ova prva potfaza interfaze naziva se još i faza rasta. U ovoj fazi biosintetskih aktivnosti ćelije, koje su znatno usporene tokom M faze, one se intenzivno nastavljaju. Trajanje G1 je veoma različito, čak i među različitim ćelijama iste vrste. U ovoj fazi, ćelije povećavaju dotok proteina, povećavaju broj organela (kao što su mitohondrije, ribosomi), a rastu i u veličini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibrulj S., Haverić S., Haverić A. (2008): Citogenetičke metode – Primjena u medicini . Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo,ISBN 978-9958-9344-5-2.
  2. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.
  3. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (1996): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]