Game and Watch

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Game & Watch (Igra i sat) ime je za niz dlanovnih elektroničkih igara koje je izbacila japanska kompanija Nintendo 1980. godine. Ove igre je dizajnirao Gunpei Yokoi. Ovi mali strojevi imali su samo jednu igru, koja se mogla igrati na LCD ekranu i imala je sat i alarm. Zbog opće popularnosti ovih igrica konkurentne tvrtke počele su izbacivati slične igre čak i u SSSR-u.

Game & Watch igre imale su jednu manu i to je samo jedna igra tj. ograničenje je bio LCD ekran koji je imao otisnutu sliku igre. Pojavom jeftinih matričnih LCD ekrana na tržištu, Nintendo je razvila novu igraću dlanovnu konzolu Game Boy koja je rabila i promjenjive silikonske kasete. Pojavom Game Boya prestala je proizvodnja Game & Watch elektroničkih igara. Originalne igre koje je proizvela tvrtka Nintendo koje imaju svoju kutiju i u ispravnom je stanju danas može dostići visoku cijenu na tržištu antikvarne elektronike.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: