Game and Watch

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Game & Watch (Igra i sat) ime je za niz dlanovnih elektroničkih igara koje je izbacila japanska kompanija Nintendo 1980. godine. Ove igre je dizajnirao Gunpei Yokoi. Ovi mali uređaji imali su samo jednu igru, koja se mogla igrati na LCD ekranu i imala je sat i alarm. Zbog opće popularnosti ovih igara konkurentne kompanije počele su izbacivati slične igre čak i u SSSR-u.

Ova igra je prvi veliki uspjeh Nintendo-a.[1]

Game & Watch igre imale su jednu manu i to je samo jedna igra tj. ograničenje je bio LCD ekran koji je imao otisnutu sliku igre. Pojavom jeftinih matričnih LCD ekrana na tržištu, Nintendo je razvila novu igraću dlanovnu konzolu Game Boy koja je rabila i promjenjive silikonske kasete. Pojavom Game Boya prestala je proizvodnja Game & Watch elektroničkih igara. Originalne igre koje je proizvela kompanija Nintendo koje imaju svoju kutiju i u ispravnom je stanju danas može dostići visoku cijenu na tržištu antikvarne elektronike.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 31. 12. 2011. Pristupljeno 28. 6. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]