Gametangija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anteridija (crveno) i oogonija (desno) alge Chara contraria.

Gametangija – u botanici – je naziv za spremnik u kojem se formiraju spolno diferencirane reproduktivne ćelije (gameti), koje služe za spolno razmnožavanje.

U njemačkoj i engleskoj literaturi, gametangium se odnosi na pojedinačne ćelije talofita (kao što su gljive) u kojima se gamete tvore i na višećelijskim gametangijama sa sterilnim zidom (mahovine) i vaskularne biljke). U francuskoj literaturi izraz je ograničen na potonje značenje.

U slučaju mahovina i vaskularnih biljaka (paprati i sjemenjače) ženske gametangije arhegonije nazivaju se muški anteridije. Gametangija formira gametofite sa smjenom generacija.[1]

U slučaju algi i gljiva ženska gametangija naziva se oogonija, a mušk anteridija, spermatogonija ili androgametocist. Ako se gamete ne otpuste prije spolog procesa, ali se cjelokupna gametangija spoji, to je "gametangiogamija". Gametangija može biti istog dizajna (izogametangiogamija) ili različitog (anizogametangiogamija).

Termin gametangija u nauku uveo je Eduard Strasburger 1877., istovremeno s imenom gamet.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gerhard Wagenitz (2003): Wörterbuch der Botanik. Die Termini in ihrem historischen Zusammenhang. 2., erweiterte Auflage. Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg/Berlin 2003, ISBN 3-8274-1398-2, S. 119f.