Paprat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Paprati)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Paprat
Dicksonia antarctica
Dicksonia antarctica
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Pteridophyta
Klase

Paprat ili bujad (latinski: Pteridophyta) je biljka sa jasno izraženom smjenom nespolne (sporofit) i spolne (gametofit) faze kao i jako krupnim listovima (makrofilija) i odsustvom sekundarne građe i sjemenke.

Važna karakteristika paprati ili papratnjača je da pripadaju jednoj od najstarijih grupa biljaka. U periodu prije oko 300 miliona godina one su zajedno sa drvenastim i drugim biljkama gradile velike vlažne šume, čiji fosilni ostaci sada predstavljaju naslage kamenog uglja. Fosilni ostaci papratnjača se nalaze i u stijenama koje su stare nekoliko stotina miliona godina.

Većina paprati raste na tlu, na vlažnim, sjenovitim mjestima, mada postoji mali broj vrsta koje se razvijaju na lišću i stabljikama drugih biljaka. Uglavnom su kopnene biljke, ali ima i papratnjača koje žive u vodi. Danas su papratnjače zeljaste biljke kojih ima oko 12.000 vrsta, izuzev nekoliko vrsta koje su drvenaste, kao što su tzv. paprati-drveće, zastupljene samo u tropskim krajevima. Papratnjače, kao drvenaste biljke, koje mogu biti visoke i do 25 m, a njihovo drvenasto stablo može imati prečnik i do 50 cm. Stablo može imati različit oblik i anatomsku građu i najčešće je kod zeljastih paprati uvučeno u zemlju. Listovi mogu biti perasto urezani, perasto dijeljeni ili cijeli.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


P biology.svg Nedovršeni članak Paprat koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.