Florikultura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Maloprodaja u stakleniku pokazuje dio raznolikosti cvjetnica

Florikultura ili uzgoj cvjetnica je oblast povrtlarstva koja se bavi uzgojem cvjetnica i ukrasnog bilja za vrtove i za cvjećarstvo, a dio je cvjetne industrije. Razvoj novih sorti, putem uzgoja biljaka, ima veliki interes cvjećara.

Florikulturne biljke uključuju sadnice, sobne biljke, cvjetnjačke i lončanice, sječeno kultivirano zelenilo i rezano cvijeće. Za razliku od rasadnih kultura, florikulturne općenito su zeljaste biljke. Prizemne i vrtne biljke sastoje se od mladih cvjetnica (jednogodišnje i višegodišnje biljke) i povrće. Uzgajaju se u staklenicima ili gredicama, u saksiji ili visećim korpama, obično u kontroliranom okruženju, a uglavnom se prodaju za vrtove i uređenje okoliša. Najčešće su i najprodavanije Pelargonium, Geranium, Impatiens, Petunia. Mnoge sorte roda Chrysanthemum su glavne višegodišnje vrtne biljke u Sjedinjenim Državama.

Cvjetnice se uglavnom prodaju u loncima za unutrašnju upotrebu. Glavne su Poinsettia, orhideja, hrizantema i gotove kulture azaleja. Lisnate biljke prodaju se i u loncima i visećim korpama za unutrašnju i dvorišnu upotrebu, uključujući veće primjerke za uređenje ureda, hotela i restorana.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Primjer florikulture: uzgoj kaktusa

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]