Skupno kretanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Skupno kretanje ili skupno strujanje – u citologiji – je proces u kojem proteini, putem signalog razvrstavanja putuju iz različitih dijelova ćelije u druge. Proteini često imaju signale sortiranja, kao što su transportni signali, određujući da li će se protein premjestiti u drugi odjeljak unutar ćelije, ili retencioni signali, utičući da li će se zadržati u struji, membranskii vezani, u satrukturi (kompartmentu) u kojem se već nalazi. Naprimjer, proteini s KDEL signalizacijom određeni su da se vrate u endoplazmatski retikulum iz Golgijevog aparata (vidi vezikularni transport).[1]

Međutim, proteini kojima nedostaje signal za razvrstavanje povećavat će koncentraciju u određenom dijelu ćelije, dok ne dosegnu odgovarajuću skupnu koncentraciju u odjeljku za donore. Tada bjelančevine ulaze u vezikule i prenose se u akceptor. Taj se postupak naziva kretanje ili skupno strujanje.

Smatra se da pokretni teret proteina prolazi kroz cisterne Golgijevog aparata (od cis- do trans-pozicije), velikim protokom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rothman J.E. and Weiland F.T. Protein sorting by transport vesicles. Science 272. 227-234. 1996.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]