Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka
International Association for Plant Taxonomy
SkraćenicaIAPT
Datum osnivanja18. juli 1950.
Glavno sjedišteBratislava, Slovačka
PredsjednikPatrick S. Herendeen
Veb-sajtwww.iaptglobal.org

Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka (IAPT) promovira razumijevanje bilje bioraznolikosti, olakšava međunarodnu komunikaciju istraživanja između botaničara, i nadgleda pitanja uniformnosti i stabilnosti u nazivima biljaka. IAPT je osnovan 18. jula 1950. na Sedmom Međunarodnom kongresu botaničara, u Stockholmu, Švedska.[1]

Danas se sjedište IAPT-a nalazi u Bratislavi, Slovačka. Njegov sadašnji predsjednik (od 2017.) je Patrick S. Herendeen (Chicago Botanic Garden – Čikaški botanički vrt); potpredsednik je Gonzalo Nieto Feliner (Real Jardín Botánico – Kraljevski botanički vrt), Madrid); generalni sekretar je Karol Marhold (Centar za biljnu nauku i bioraznolikost, Slovačke akademije nauka, Bratislava).

IAPT objavljuje i taksonomski časopis Taxon i seriju Regnum Vegetabile. Posljednja serija uključuje Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka, Index Nominum Genericorum i Index Herbariorum

Svrha[uredi | uredi izvor]

Primarna svrha IAPT-a je promocija i razumijevanje biološke raznolikosti – otkrivanje, imenovanje, klasifikacija i biosistematika biljaka – kako za današnje, tako i za fosilne biljke. Pored toga, promovira proučavanje i očuvanje biološke raznolikosti biljaka i djeluje na podizanju svijesti šire javnosti o ovom pitanju. Organizacija također olakšava međunarodnu suradnju botaničara koji rade na poljima biljne sistematike, taksonomije i nomenklature biljaka. To se dijelom postiže sponzoriranjem, sa sastanaka i objavljivanjem resursa, poput referentnih publikacija i časopisa.

IAPT je osnovan 1950. godine kao neprofitna organizacija za potrebe objavljivanja periodičnog časopisa ( Taxon ) koji se bavi aktivnostima udruženja i predmetima od općeg značaja za taksonomiju biljaka, objavljivanjem knjiga i indeksa o korisnosti za biljne taksonome (Regnum Vegetabile), uspostavljanju i održavanju odbora za posebne taksonomske i nomenklaturne svrhe, i organizovanju međunarodnih simpozija o problemima sistematike biljaka.[2]

IAPT također nastoji postići ujednačenost i stabilnost u imenima biljaka. To postiže uvažavanjem Međunarodnog kodeksa nomenklature algi, gljiva i biljaka, ranije poznatog kao Međunarodni kodeks botaničke nomenklature, i nadzorom Međunarodnog biroa za biljnu taksonomiju i nomenklaturu.

Publikacije i mrežni resursi[uredi | uredi izvor]

Službeni časopis udruženje je Taxon, jedini medij za objavu (oba) prijedloga za očuvanje ili odbijanje imena.[3]i prijedloge za izmjene i dopune Međunarodnog kodeksa nomenklature algi, gljiva i biljaka.

Regnum Vegetabile[uredi | uredi izvor]

Regnum Vegetabile[4] je serija knjiga na teme koje zanimaju biljne taksonome. Mnoge od svezaka donose istraživanja iz literature ili monografije iz područja biljne sistematike. Postoji nekoliko svezaka opće upotrebe:

  • Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka (vol. 159, 2018, ICN ), skup pravila i preporuka koje se odnose na formalna imena koja se daju biljkama. Aktualno izdanje poznato je pod nazivom "Šengenski kod", a sastavljeno je 2017. na Osamnaestom međunarodnom botaničkom kongresu u gradu Shenzhen u Kini.
  • Međunarodni kodeks nomenklature kultiviranih biljaka, 8. izdanje (vol. 151, 2010), pratitlj ICN koji utvrđuje pravila u vezi s nazivima biljaka kultivara.
  • Index Nominum Genericorum (volumeni 100-102 i 113), indeks svih objavljenih generičkih imena obuhvaćenih ICN, uključujući mjesto objavljivanja i informacije o vrstama. Indeks se priprema u saradnji sa Smithsonian Institution. Elektronska verzija dostupna je na mreži (online).
  • Index Herbariorum, prvih šest izdanja (vol. 15, 31, 86, 92, 93, 106, 109, 114, 117, 120), sadrže imenik i vodič za herbarije svijeta, uključujući kontaktne podatke, kraticu šifre i važne zbirke koje se nalaze u svakom herbariju. Danas je Index Herbariorum internetska baza podataka, kojom upravlja The New York Botanical Garden i dostupna je za internetsko pretraživanje.
  • International Directory of Botanical Gardens – Međunarodni imenik botaničkih vrtova (ažuriran u vol. 95, 1977), direktorij za botanički vrt i arboretume širom svijeta

Serija uključuje brojne dodatne količine volumena stručnjacima za određene poddiscipline botanike, pored gore navedenih.

Baze podataka[uredi | uredi izvor]

U elektronkim verzijama svojih štampanih publikacija, IAPT održava „Imena u trenutnoj upotrebi“, bazu podataka naučnih imena postojećih botaničkih rodova.[5]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

IAPT je 1986. osnovao dvije Englerove medalje u čast [[Adolf Engler|Adolfu Engleru]: Englerova zlatna medalja dodjeljuje se svakih šest godina za izvanredni životni doprinos biljnoj taksonomiji i dodjeljuje se od 1987. na svakom Međunarodnom botaničkom kongresu (IBC), te Englerova srebrena medalja (medalja sensu lato) koja je dodijeljena od 1987. do 2001. za monografiju ili drugi rad u sistematskoj botanici i uručena od 1990. do 2002. na raznim sastancima, kongresima, simpozijima itd. Posljednja medalja podijeljena je za tri izvanredne publikacije iz ovih oblasti: Englerova srebrena medalja (medalja sensu stricto) dodeljena za monografsku ili florističku sistematiku biljaka; medalja Stafleu koja se dodjeljuje za historijske, bibliografske i / ili nomenklaturne aspekte sistematike biljaka. Stebbinsova medalja dodijeljuje se za filogenetičku sistematiku biljaka i / ili evoluciju biljaka. Medalje su dodijeljivali Adolf Engler (24. 3. 1844 – 10. 19. 1930), Frans Antonie Stafleu (8. 8. 1921 – 16. 12. 1997.), I George Ledyard Stebbins, Jr. (6. 1. 1906. – januara 1919. i 2000).[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]