Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka
International Association for Plant Taxonomy
Skraćenica IAPT
Datum osnivanja 18. juli 1950.
Glavno sjedište Bratislava, Slovačka
Predsjednik Patrick S. Herendeen
Veb-sajt www.iaptglobal.org

Međunarodna asocijacija za taksonomiju biljaka (IAPT) promovira razumijevanje bilje bioraznolikosti, olakšava međunarodnu komunikaciju istraživanja između botaničara, i nadgleda pitanja uniformnosti i stabilnosti u nazivima biljaka. IAPT je osnovan 18. jula 1950. na Sedmom Međunarodnom kongresu botaničara, u Stockholmu, Švedska.[1]

Danas se sjedište IAPT-a nalazi u Bratislavi, Slovačka. Njegov sadašnji predsjednik (od 2017.) je Patrick S. Herendeen (Chicago Botanic Garden – Čikaški botanički vrt); potpredsednik je Gonzalo Nieto Feliner (Real Jardín Botánico – Kraljevski botanički vrt), Madrid); generalni sekretar je Karol Marhold (Centar za biljnu nauku i bioraznolikost, Slovačke akademije nauka, Bratislava).

IAPT objavljuje i taksonomski časopis Taxon i seriju Regnum Vegetabile. Posljednja serija uključuje Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka, Index Nominum Genericorum i Index Herbariorum

Svrha[uredi | uredi izvor]

Primarna svrha IAPT-a je promocija i razumijevanje biološke raznolikosti – otkrivanje, imenovanje, klasifikacija i biosistematika biljaka – kako za današnje, tako i za fosilne biljke. Pored toga, promovira proučavanje i očuvanje biološke raznolikosti biljaka i djeluje na podizanju svijesti šire javnosti o ovom pitanju. Organizacija također olakšava međunarodnu suradnju botaničara koji rade na poljima biljne sistematike, taksonomije i nomenklature biljaka. To se dijelom postiže sponzoriranjem, sa sastanaka i objavljivanjem resursa, poput referentnih publikacija i časopisa.

IAPT je osnovan 1950. godine kao neprofitna organizacija za potrebe objavljivanja periodičnog časopisa ( Taxon ) koji se bavi aktivnostima udruženja i predmetima od općeg značaja za taksonomiju biljaka, objavljivanjem knjiga i indeksa o korisnosti za biljne taksonome (Regnum Vegetabile), uspostavljanju i održavanju odbora za posebne taksonomske i nomenklaturne svrhe, i organizovanju međunarodnih simpozija o problemima sistematike biljaka.[2]

IAPT također nastoji postići ujednačenost i stabilnost u imenima biljaka. To postiže uvažavanjem Međunarodnog kodeksa nomenklature algi, gljiva i biljaka, ranije poznatog kao Međunarodni kodeks botaničke nomenklature, i nadzorom Međunarodnog biroa za biljnu taksonomiju i nomenklaturu.

Publikacije i mrežni resursi[uredi | uredi izvor]

Službeni časopis udruženje je Taxon, jedini medij za objavu (oba) prijedloga za očuvanje ili odbijanje imena.[3]i prijedloge za izmjene i dopune Međunarodnog kodeksa nomenklature algi, gljiva i biljaka.

Regnum Vegetabile[uredi | uredi izvor]

Regnum Vegetabile[4] je serija knjiga na teme koje zanimaju biljne taksonome. Mnoge od svezaka donose istraživanja iz literature ili monografije iz područja biljne sistematike. Postoji nekoliko svezaka opće upotrebe:

  • Međunarodni kodeks nomenklature algi, gljiva i biljaka (vol. 159, 2018, ICN ), skup pravila i preporuka koje se odnose na formalna imena koja se daju biljkama. Aktualno izdanje poznato je pod nazivom "Šengenski kod", a sastavljeno je 2017. na Osamnaestom međunarodnom botaničkom kongresu u gradu Shenzhen u Kini.
  • Međunarodni kodeks nomenklature kultiviranih biljaka, 8. izdanje (vol. 151, 2010), pratitlj ICN koji utvrđuje pravila u vezi s nazivima biljaka kultivara.
  • Index Nominum Genericorum (volumeni 100-102 i 113), indeks svih objavljenih generičkih imena obuhvaćenih ICN, uključujući mjesto objavljivanja i informacije o vrstama. Indeks se priprema u saradnji sa Smithsonian Institution. Elektronska verzija dostupna je na mreži (online).
  • Index Herbariorum, prvih šest izdanja (vol. 15, 31, 86, 92, 93, 106, 109, 114, 117, 120), sadrže imenik i vodič za herbarije svijeta, uključujući kontaktne podatke, kraticu šifre i važne zbirke koje se nalaze u svakom herbariju. Danas je Index Herbariorum internetska baza podataka, kojom upravlja The New York Botanical Garden i dostupna je za internetsko pretraživanje.
  • International Directory of Botanical Gardens – Međunarodni imenik botaničkih vrtova (ažuriran u vol. 95, 1977), direktorij za botanički vrt i arboretume širom svijeta

Serija uključuje brojne dodatne količine volumena stručnjacima za određene poddiscipline botanike, pored gore navedenih.

Baze podataka[uredi | uredi izvor]

U elektronkim verzijama svojih štampanih publikacija, IAPT održava „Imena u trenutnoj upotrebi“, bazu podataka naučnih imena postojećih botaničkih rodova.[5]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

IAPT je 1986. osnovao dvije Englerove medalje u čast [[Adolf Engler|Adolfu Engleru]: Englerova zlatna medalja dodjeljuje se svakih šest godina za izvanredni životni doprinos biljnoj taksonomiji i dodjeljuje se od 1987. na svakom Međunarodnom botaničkom kongresu (IBC), te Englerova srebrena medalja (medalja sensu lato) koja je dodijeljena od 1987. do 2001. za monografiju ili drugi rad u sistematskoj botanici i uručena od 1990. do 2002. na raznim sastancima, kongresima, simpozijima itd. Posljednja medalja podijeljena je za tri izvanredne publikacije iz ovih oblasti: Englerova srebrena medalja (medalja sensu stricto) dodeljena za monografsku ili florističku sistematiku biljaka; medalja Stafleu koja se dodjeljuje za historijske, bibliografske i / ili nomenklaturne aspekte sistematike biljaka. Stebbinsova medalja dodijeljuje se za filogenetičku sistematiku biljaka i / ili evoluciju biljaka. Medalje su dodijeljivali Adolf Engler (24. 3. 1844 – 10. 19. 1930), Frans Antonie Stafleu (8. 8. 1921 – 16. 12. 1997.), I George Ledyard Stebbins, Jr. (6. 1. 1906. – januara 1919. i 2000).[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]