Idi na sadržaj

Spisak botaničara po autorskim skraćenicama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Spisak botaničara prema skraćenicama koji slijedi nepotpun je. Uključuje one botaničare koji su dali botanička imena jednom ili više prihvaćenih taksona. Uspostavili su je Brummitt & Powell (1992)., a upotrebu je preporučila odredba člana 46A tačka 1 Međunarodnog kodeksa nomenklature algi, gljiva i biljaka. Spisak se ažurira na Internetu u Međunarodnom indeksu imena biljaka i Index Fungorum.

Napominje se da se u nekim slučajevima „autorska kratica“ sastoji od punog prezimena, dok je u drugim slučajevima prezime skraćeno i/ili praćeno jednim ili više inicijala. Između inicijala i prezimena (ili njegove kratice) nema razmaka.

Redoslijed unosa

[uredi | uredi izvor]

Ovdje se spisak vodi strogo po abecednim redu slova u kratici; dakle "A.B.Jacks." se pojavljuje pod "A", a ne "J", i nalazi se kao da su znakovi "ABJACKS". Velika i velika slova se zanemaruje kao i svi nefabetski znakovi poput "." i prostora. Dijakritičke oznake se također zanemaruju, tako da se npr. "ü" tretira kao da je "u".

[uredi | uredi izvor]

Zbog svoje dužine, popis je podijeljen na zasebne stranice. Svim abecednim odjeljcima može se pristupiti iz kratke tabele sadržaja; okomite trake prikazuju podjele stranica. Pretragom se mogu pronaći samo unosi unutar stranice.


Sadržaj: A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž 0–9

LkšićRadomir Lakušić

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]