Škrob

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amiloza
Amilopektin

Škrob ili skrob je polisaharid biljnog porijekla, čija je formula (C6H10O5)n. U biljkama se pojavljuje u obliku zrnaca, čija veličina i oblik zavise od vrste biljke. Najviše ga ima u zrnima žitarica, podzemnim stablima (krompir), korijenu i drugim dijelovima biljaka.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Škrob se sastoji od dva polisaharida: amiloza i amilopektin. Amiloza je zastupljena oko 20%, a amilopektin 80%. Amiloza je građena od 100 do 300 molekula glukoze (molekulska masa 10000 – 50000), povezane 1,4-glukozidnim vezama. Molekula amiloze je nerazgranata i spiralna. Amilopektin je kao i amiloza građen od molekula α-D-glukoze, ali je molekula razgranata. Osim 1,4-glukozidnim vezama, molekule glukoze su u amilopektinu poveza 1,6-glukozidnim vezama na mjestima grananja. Prema tome, na mjestima grananja je prisutan disaharid izomaltoza, koji se nije prisutan kod amiloze. Relativna molekulska masa amilopektina se kreće 300000 – 500000.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Čisti škrob je bijeli prah, nerastvorljiv u hladnoj vodi, a u toploj daje koloidni rastvor. Pod djelovanjem enzima (α i β amilaze) komponente škroba se postepeno razlažu na dekstrine (smjesa polisaharida niže molekularne težine), (+)-maltozu i konačno D(+)-glukozu. Smjesa svih tih spojeva se nalazi npr. u kukuruznom sirupu. Škrob daje plavu boju sa Lugolovim rastvorom (rastvor joda u kalijum jodidu).


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Škrob koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.