Tropi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Podne u tropima, Sunce je gotovo u zenitu

Riječ tropi (grč. tropai heliou znači "područja okrenuta Suncu") označava jedno klimatsko područje zemlje. Tu spadaju:

  • Gledano sa stajališta količine sunčevog zračenja na pojedinim područjima, tropi su područje koje se nalaze između obratnica, odnosno, između 23,5° sjeverne i 23,5° južne geografske širine, i u kojima Sunce najmanje dva puta godišnje dolazi u zenit.
  • To je područje s obje strane ekvatora koje obilježavaju više dnevne a niže godišnje razlike u temperaturi (godišnji prosjek 25 °C), jer se zbog visoke količine sunčevog zračenja tokom cijele godine ne oblikuju temperaturna godišnja doba.
  • Osim toga, to je područje u kojem se dužina dana kreće između 10,5 i 13,5 sati dnevno.

Kao temperaturno razgraničenje između tropa i suptropa prema nekim naučnicima je izoterma na 18 °C, dok je to prema drugima izoterma od 20 °C. Ova se razgraničenja odnose samo na područja vrlo malo iznad razine mora a naziva ih se toplim tropima, jer se temperature s porastom nadmorske visine snižavaju. Ta područja se, iako su inače po svim drugim obilježjima dijelovi tropa, nazivaju hladnim tropima.

Unutar područja tropa, razlikuju se razna vegetacijska područja. Tako su uz ekvator uvijek vlažna područja s tropskim šumama, pa se prema suptropskim područjima smjenjuju povremeno vlažna područja (tzv. suhi tropi) preko raznih tipova savana pa do tropskih polupustinja i pustinja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]