Georg Luger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Georg Luger
Luger19062iq.jpg
Georg v. Luger, 1906
Rođenje (1849-03-06) 6. mart 1849.
Steinach am Brenner, Austrija
Smrt 22. decembar 1923(1923-12-22) (74 god.)

Georg Luger (rođen: 6. marta 1849 u Steinach am Brenner, Austrija; umro: 22. decembra 1923) je bio austrijski pronalazač, izumitelj poznatog parabellum-pištolja (po njemu nazvanog Luger)

Biografija[uredi | uredi izvor]

Otac mu je bio dr. Bartholomaeus von Luger, hirurg koji se nakon Georgeovog rođenja preselio u Italiju s cijelom porodicom, da bi predavao na univerzitetskoj klinici u Padovi. Georg je tako veoma dobro naučio italijanski jezik, završio osnovnu školu i gimnaziju u Padovi, te se nakon toga vratio u domovinu. Po povratku u Austriju započinje studij trgovine u Beču (preteća današnjeg ekonomskog Univerziteta Beč).

1867 se dobrovoljno javlja u akademiju za rezervne oficire. 1. juna 1868 je promovisan u čin pukovnika. Luger je bio odličan stijelac. Tokom vojne karijere je često pokazivao svoje umijeće, te ga je motiviralo da se pozabavi tehnikom i tehnologijom oružja. Usavršava stari i prevaziđeni Borchardt-pištolj, tako da se njime moglo ispaljivati serijski, a zatim je konstruisao novi parabellum-pištolj, koji se brzo raširio po cijeloj Evropi, kao lično oružje oficira i komandnog kadra.