George Sand

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
George Sand
George Sand by Nadar, 1864.jpg
francuska književnica
Rođenje (1804-07-01) 1. juli 1804.
Pariz, Francuska
Smrt 8. juni 1876(1876-06-08) (71 god.)
Nohant, Francuska

George Sand (Rođena kao Aurore Dupin Dudevant; Pariz, 1. juli 1804. - Nohant, 8. juni 1876.), francuska književnica

Bila je nesretna u braku, a nakon razvoda odlazi u Pariz, posvećuje se književnosti i živi nezavisno. Pokazuje interes za društvene doktrine, simpatizira sa socijal-utopistima, u Lammenaisu vidi proroka nove religije. Sa Julesom Sandeauom objavljuje svoj prvi roman "Rose i Blanche" pod zajedničkim pseudonimom George Sand. Ljubavna veza sa Sandeauom prva je u nizu njenih sentimentalnih avantura (Alfred de Musset, P. Leroux, Frédéric Chopin). Romani su joj podijeljeni na ljubavne, socijalne i rustične, a najbliži su realizmu "Markiz de Villemer". Pisala je i za pozorište ("Claudie", "Marcelle"), te objavila autobiografiju "Historija mog života". Ljubav s Mussetom u Veneciji opisala je u "Pismima jednog putnika", intimni "Dnevnik" objavljen je 1926. godine, a ostavila je golemu korespodenciju. Ljubav je za nju sinonim života, magični ključić koji rješava sve probleme.